Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet advarer mot smittsom dyreparasitt

Artikkelen er over 5 år gammel

Etter funn av fransk hjerteorm på en rev i Ski kommune går Mattilsynet ut og advarer hundeeiere.

Hjerteormen er en parasitt som kan gi hunder alvorlig skade, men er ufarlig for mennesker.

Det er første gang denne typen parasitt er registrert i Norge. Den er utbredt i Sverige (spesielt på Kosterøyene), i Danmark og resten av Europa.

– Det er ikke grunn til å slutte å gå turer i skogen med hunden, men vi ber hundeeiere på Østlandet om å ta noen forholdsregler, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i Mattilsynet.

Parasitten er avhengig av snegler i naturen for å smitte videre til hund.

I noen tilfeller kan også frosk være smittebærer. Det er kun funnet ett tilfelle av parasitten etter at Veterinærinstituttet har undersøkt avføringsprøver fra rundt 90 rev hittil i år, slik at det ikke er grunn til å tro at parasitten finnes i store mengder.

– Dersom hunden din skulle få i seg denne parasitten og bli infisert, vil noen av symptomene du kan se være slapphet, hoste og pustebesvær. Da er det viktig at du tar kontakt med veterinær, sier Tronerud. Hvis hunden ikke får behandling, kan den dø.

Matilsynet understreker samtidig at det er viktig at hundeeiere bruker hundeposer og plukker opp avføringen etter hundene sine for å hindre videre spredning av smitte.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken