Det var ingen grunn til å juble for Ap i Vefsn da resultatet av de første målingene for Vefsn dukket opp på tv-skjermen under valgkvelden. Reaksjonene var som man kunne forvente av et parti som har regjert med stødig hånd nesten uavbrutt i hundre år. Eller som sittende varaordfører Rune Krutå (Ap) uttalte til Helgelendingen dagen derpå: «Vi ønsker å være nøkterne og ta ansvar for en trygg styring.»

Likevel, det var liten tvil om at Arbeiderpartiet med ordførerkandidat Rune Krutå i spissen alt i alt hadde gjort et godt valg. Et byks på 2,8 prosent fikk kanskje ikke champagnekorkene til å sprette, men resultatet bekreftet igjen at Vefsn er en Ap-bastion som står trygt og godt selv om høyrevinden blåser friskt over hele landet. Med Senterpartiet og toppkandidaten Kine Mosheim-Lysfjord på vippen i det nye kommunestyret, skulle det et politisk jordskjelv til for at de borgerlige kunne vippe Ap av pinnen. Og da NRK Nordlands reporter skrudde på kameralyset på Fru Haugans for å intervjue Ap-toppen som lå best an til å bli Vefsns kommende ordfører, kunne Krutå til og med koste på seg et forsiktig smil.

I fire år har Ap og Sp styrt skuta sammen, med Rune Krutå som varaordfører og Berit Hundåla som ordfører. Utad har samarbeidet framstått som både tett og knirkefritt. Da Frps andrekandidat i Vefsn, Eirin Horrigmoe, kom med sin oppsiktsvekkende uttalelse til Helgelendingen om at partiet ikke «under noen omstendigheter» ville godta en varaordfører fra Senterpartiet, var det nok ikke bare undertegnede som tenkte at slaget var avgjort før det kom i gang. Politikk er som kjent det muliges kunst, og det er svært sjelden kost at politikere lukker døra for hverandre før forhandlingene en gang har begynt. Alt lå til rette for en rask avklaring og fire nye år med rødgrønt flertall i Vefsn.

Så hvorfor ble det med ett så dørgende stille? I skrivende stund har fire dager gått siden valglokalene stengte, og hittil er ikke et knyst sivet ut fra samtalene på bakrommene hvor politikerne fra de ulike partiene hestehandler om saker, verv og mulige flertallskonstellasjoner. Når ellers så taleføre politikere går i fullstendig stillemodus overfor pressen og omverdenen, så kan det ha sine naturlige forklaringer. Men en ting er sikkert: hvem som til slutt ender opp i nøkkelrollene som ordfører og varaordfører og hvilke partier som slutter rekkene i det kommende kommunestyret, er så langt fra ferdig snakka.

Det skal heller ikke så altfor mye til før Høyres ordførerkandidat Odd Langvatn mot alle odds kan trekke det lengste strået og sørge for et historisk maktskifte i Vefsn. Selv om Ap, SV, Rødt og Sp vil ha rent flertall med sine 15 representanter i kommunestyret, trenger ikke Høyre, Frp og VTP mer enn én ekstra stemme for å sikre flertall. Langvatn har en særdeles vanskelig oppgave foran seg, nemlig å legge så mye på forhandlingsbordet at Kine Mosheim-Lysfjord synes det er verdt omkostningene. Det vil etter alle solemerker sitte langt inne å svikte de av Sp-velgerne som har hatt klare forventninger om at det rødgrønne samarbeidet med Ap skal fortsette som før.

Det vil likevel ikke komme som noen stor overraskelse om så skulle skje. Etter at den første skuffelsen over det dårlige valgresultater fikk lagt seg, har Sp forlatt sine rødgrønne samarbeidspartnere i flere andre kommuner i landet. Onsdag kunne også Nettavisen melde at Sp i Nordland har åpnet opp for å skifte side på fylkesplan. Likevel er det ikke så lett å få øye på hvilke politiske godbiter Langvatn kan tilby i hestehandelen som nå pågår i kulissene. Tvert imot, under valgkampen har Kine Mosheim-Lysfjord omtalt Høyres fanesak om at Mosjøen skole må pusses opp for et titall millioner kroner i stedet for nybygg som «grepet ut av løse lufta».

Et annet spørsmål er om Høyre får med seg Frp dersom de skal innfri Mosheim-Lysfjords uttalte forventninger om at hun skal bekle rollen som varaordfører, enten støtten kommer fra høyre eller venstre. I førstnevnte fall vil det skje på bekostning av Frp. Og her har som sagt andrekandidaten Eirin Horrigmoe satt kroken på døra. Eller var det bare en mildt sagt klønete uttalelse som kom under valgkveldens hete, da hun sa at det var helt utelukket å samarbeide med Sp?

Om det blir Rune eller Odd som først bryter tausheten og proklamerer seg selv som Vefsns kommende ordfører, får vi svaret på snart. Men det blir enda mer interessant å se hva seieren har kostet av politiske kameler for de neste fire årene.