Verzhiniya Vrankova står bak disken på Torg Café'n, siste skudd på stammen av kafeer i Kafebyen Mosjøen. Lokalet er fylt av godt voksne folk, det ser nesten ut som de har tatt «Domus» tilbake. Og utenfor, hvor eldre menn for et par tiår siden sto og trippet i påvente av åpning, er det avslappet stemning med uteservering og samtaler. Et busslast med tyske turister slippes av i Sjøgata og på Nano, i nummer 23, er Trine Holmen i full sving med å klargjøre til storinnrykk. I bakgården blir det Beach Club med biljard, air hockey, basketspill og musikk. Pizza, lunsj og andre varmretter står på menyen, og lokale råvarer benyttes så langt det lar seg gjøre.

– Hvordan har Galleria vært for dere tradisjonelt?

– Omsetningsmessig veldig bra, sier Holmen – som skulle ønske festspillene var over to uker.

– For turistene som kommer den uka festspillene pågår er det perfekt, men jeg skulle ønske vi hadde flere slike opplevelser å tilby gjennom hele sommeren Samtidig må jeg si at det er kjempeartig når det står på, det kommer jo vanvittig mye folk, men jeg skulle ønsket meg ei videreutvikling av modellen fra i fjor.

 

Holmen mener det er viktig at Mosjøen vet å ta vare på gjestene, og tar dem godt imot med bra service, god mat og flotte opplevelser.

– Da stopper de gjerne på returen også. Nå er det mye bussturister og godt voksne par. Jeg merker at mange er nysgjerrige på Mosjøen. Jeg tror vi har vært flinke til å snakke opp hverandre innad i næringa. Mange skryter av servicen de får, sier en sesongklar restaurantdriver.

– Hva skal du selv gjøre i ferien?

– Fjell og litt sol og varme – men det blir ikke før til høsten. Målet er å gå alle de høyeste toppene i hver kommune på Helgeland. Hittil har jeg ni av 18 topper.

 

Kulturverkstedet møter sesongen med ny kjøkkenløsning, og ikke nok med det: I år skal de sørge for at publikum og ikke minst utstillere, får alt de måtte ønske av vått og tørt på Mjaavatnbrygga.

– Ei venninne av meg fra Sverige, Monika Quartier som jeg jobbet med i Stena Line, kommer oppover for å drive kafeen, forteller Heidi Ånes, daglig leder på Kulturverkstedet. Videre skal Tale Øksendal, kunstner og utflyttet mosjøværing bosatt i Roskilde, male oppå to bord og benker, som auksjoneres bort 6. juli. Menyen består av tradisjonsmat supplert med spennende retter. Det blir ikke alkoholservering.

– Vi gjør dette for at skal bli mer trivelige for dem som kommer for å se og kjøpe kunst, og ikke minst for utstillerne, sier Ånes.

 

Gilles garden er et begrep de fleste er godt kjent med. Lista over trekkplaster er lang, og med kafe på dagtid og konserter på kveldstid blir det liv i både hus og hage nærmest døgnet på tamp. Pianobar med HC, Shadows med Shades, Ole Paus, Silya, Helgeland Gitarunion og Jam Session står på plakaten gjennom uka før det hele toppes med We Love the 60's og Big Twist på Byfesten.

– Høydepunktet er nok Silya, det blir veldig bra, sier Roar Møller. Han sier Festspillene Helgeland forplikter, og med det deltar en god del musikere fra hele Helgeland – som Henrik Skog, Finn Guttormsen og Maja Neraas.

 

– Hva betyr Festspillene for Gilles?

– Det er positivt for alle, hele Sjøgata. Det kommer til å bli mer folk enn noen gang. Jeg vil tro det er 6.000-7.000, kanskje 8.000-9.000 innom i løpet av uka.

– Hvorfor blir det mer folk i år?

– Fordi det er mange aktiviteter hver dag, og Mosjøen har fått et oppsving. Vi kommer til å se det i praksis, folk som vil stoppe her av ren nysgjerrighet. Julebyen Mosjøen med grøtfest og tv-sending skaper interesse. Nå handler det om hva byen har kapasitet til å ta imot.

– Hva skal du selv gjøre i sommer?

– Det blir jobbing, men jeg skal få meg en tur til Brønnøysund og Roots'n. For øvrig ser vi at de samme artistene spiller på ulike festivaler, selv på Helgeland. Jeg tror det er helt rett at vi tør å gå nye veier og etablerer Festspillene Helgeland, melder Møller.

Fakta

Sjøgata i Mosjøen består av Nord-Norges lengste rekke av trehus og -brygger fra 1800-tallet, og er en av byens mest kjente severdigheter. I det historiske bymiljøet finnes det boliger så vel som restauranter, gallerier, museer og forskjellige forretninger. I 2004 ble Sjøgata-miljøet tildelt Olavsrosa.