Nesten annenhver nordmann kan tenke seg å reise utenlands for å feire jul. Den viktigste årsaken til dette er å slippe julestresset. 19 prosent oppgir dette. Bare 2 prosent oppgir at de ville reise for å slippe familien. Det viser en fersk SIFO-undersøkelse fra Ticket Feriereiser.

Stadig flere følger sine ønsker, og bestillingene av julereiser har økt med 40 prosent de siste ti årene. Men fortsatt er det 50 prosent som ikke kan tenke seg å feire jul utenlands. Dette tallet var imidlertid 59 prosent for bare fire år siden.

For mange innebærer julehelgen mer enn julestemning med glitrende tre, god mat og tid med familien. Vi opplever julen som stressende med vasking, handling og matlaging. Dessuten skal vi rekke å reise rundt på ulike familiearrangementer.

- Stadig flere rømmer fra julestresset og velger sol og bad og kvalitetstid med familien framfor julemat, juletre og «Tre nøtter til Askepott». Aller mest populært er det å reise til Kanariøyene og Thailand, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef for Ticket Feriereiser.

At stadig flere oppfyller sitt ønske om å rømme fra julestresset, gjør at bestillingene av jule- og nyttårsreiser i år øker med 37 prosent.

 

– Det har blitt mer akseptert å reise utenlands i julen samtidig som skolene har blitt strengere med å gi fri utover skoleferien. Derfor velger stadig flere å reise bort i juleferien for å få en roligere og varmere julehøytid, uttaler Ellen Wolff Andresen.  

Slik fordelte svarene seg i undersøkelsen: Kan du tenke deg å feire jul utenlands, og i tilfelle hvorfor?

Ja, for å slippe julestresset, 19 prosent.
Ja, reisen er en gave til hele familien, 5 prosent.
Ja, jeg passer på å reise i julen for å slippe å ta ut så mange feriedager, 4 prosent.
Ja, jeg vil slippe å kjøpe julegaver, 5 prosent.
Ja, jeg vil slippe å treffe familien, 2 prosent.
Ja, det er den eneste tiden på året jeg kan ta ferie over en lengre periode, 3 prosent.
Nei, jeg kan ikke tenke meg å feire julen utenlands, 50 prosent.
Annet, 10 prosent
Vet ikke, 11 prosent (ANB)