Gå til sidens hovedinnhold

200.000 menn venter til de siste dagene med julehandelen

Artikkelen er over 4 år gammel

1 av 10 norske menn utsetter innkjøp av julegaver til den siste uka før jul.

– Det er nesten blitt en juletradisjon for mange menn å gjøre unna gavekjøpene rett oppunder julekvelden, mener forbrukerøkonom Magne Gundersen.

En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser at det er store forskjell på menn og kvinner når det gjelder innkjøp av julegaver. 10 prosent eller 200.000 norske menn kjøper julegavene den siste uka før jul. Bare 3 prosent av kvinnene er like sent ute.

Dyrt å vente

– Kvinner er jevnt over tidlig ute med gavekjøpene, mens vi menn skyver på julehandlingen så lenge vi bare kan. Det er oppskriften på dyre og lite gjennomtenkte gaver, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Halve befolkningen starter innkjøpene allerede før vi har kommet til desember, men de tidlige innkjøpeneer det først og fremst kvinnene som står for. Ifølge undersøkelsen er 59 prosent av kvinnene mot 36 prosent av mennene i gang med gavekjøp i november eller tidligere.

Først i desember finner flertallet av menn ut at det er på tide å starte jakten på gaver til sine nærmeste. 6 av 10 menn mot 4 av 10 kvinner venter med gavekjøpene til julemåneden.

– Ulempen med å julehandle i siste liten er at den kan bli unødvendig kostbar. Den som har dårlig tid ender fort opp med dyre gaver eller gaver som ikke helt treffer blink, mener Gundersen.

Kniven på strupen

I tillegg er ofte utvalget dårligere, og de beste kjøpene kan være utsolgt. Da blir alternativene fort både dyre og dårlige.

Det er nesten blitt en juletradisjon for mange menn å gjøre unna gavekjøpene rett oppunder julekvelden.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom

 

– Det finnes ikke et lettere bytte enn en mann på desperat jakt etter gaver rett før jul. Rådet mitt er å bruke litt tid på en plan for hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle, uttaler Gundersen.

Men han understreker at han ser tegn til mer planlegging og mindre panikkhandling fra mennenes side enn tidligere. Andelen menn som er ute i siste liten har sunket noe de siste årene, samtidig som flere menn i år startet juleinnkjøpene allerede før desember.

(ANB)

Fem tips når du er ute i siste liten:

  • Planlegg før du skal handle. Bestem deg for hvor mye du vil handle for.
  • Lag en liste over hvem du skal handle til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle.
  • Sjekk på forhånd, på nett eller telefon, at butikken faktisk har gavene du skal kjøpe. Da unngår du bomtur.
  • Spar tid ved å gjøre handlingen på butikker i samme område eller på et kjøpesenter.
  • Tenk alternativt hvis du har veldig dårlig tid. Bestill en reise eller konsertbilletter på nett, eller lag et gavekort på en middag, hyttetur eller en opplevelse. (ANB)

 

Kommentarer til denne saken