I fjor høst ble det klart at sjefredaktør og administrerende direktør Geir Arne Glad ønsket å pensjonere seg, og prosessen med å finne en erstatter startet. Den første utlysningen ga ingen resultater, men etter jul kom Jonas Brække inn i bildet. Da hadde Helgelendingen koplet inn et rekrutteringsfirma, og flere kandidater ble vurdert.

– Fra jeg plukket opp telefonen 17. februar har det gått rimelig fort, sier Jonas som feirer påske i Mosjøen.

Han har samboer fra Mosjøen, og en sønn på 9 år. Brække har stort sett feiret jul og vært på sommerferie i Mosjøen de siste 13 årene.

– Jeg kjenner at det er godt å komme til Mosjøen, og nå blir det vårt nye bosted.

Han og familien har allerede sjekket mulighetene for hus, men har ikke fått napp.

– Det er greit om noen har tips om bolig i Olderskog-området, smiler han.

– Oslo-gutt fra Horten

Jonas er fra Horten, men har bodd i Oslo siden han var 16 år.

– Klart du kan kalle meg Oslo-gutt, men røttene mine i en kystby som er litt større enn Mosjøen ligger der, sier han.

Han kommer fra en familie der faren var Høyre-ordfører i 12 år.

– Samfunnsengasjementet startet allerede der, og jeg var aldri i tvil om at jeg ville bli journalist. Så ble det studier og senere flere jobber i avis. Jeg er veldig glad i jobben min sammen med en gjeng ildsjeler i Klassekampen som hver dag forsøker å lage best mulig journalistikk, sier Jonas som skal jobbe i Klassekampen fram til 30. juni.

– Klar før høsten

Fra 1. juli er han ansatt i Helgelendingen, og han kommer til å bruke tida fram til 1. august på best mulig måte.

– Det blir en uke i Mosjøen fra 1. juli, og så skal jeg feriere. Etter koronanedstenging og lite reising blir det fantastisk med en uke på all inclusive i Kroatia. Fra 1. august er jeg på plass i disse lokalene, sier Jonas som fikk sitt første møte med de ansatte tirsdag ettermiddag.

– Førsteinntrykket er solid, og jeg har fulgt avisen en god stund. Det gjøres en meget god jobb i Helgelendingen på alle områder, og det blir viktig for meg å føre dette videre.

– En utfordring

– Det har ligget ganske latent hos meg den utfordringen det er å lede og jobbe i en lokalavis. Min journalistiske bakrunn fra 1997 og fram til i dag har jeg i tidligere Arbeiderbladet og Dagsavisen, i tillegg til Klassekampen der jeg har jobbet fra 2014. Jeg har har hatt varierte oppgaver fra krim til feature, og nyheter er selvsagt det aller viktigste. Jeg har også hatt lederoppgaver i avisene, sier Jonas som går til oppgaven med ærbødighet.

– Jeg vet at det blir mye å sette seg inn i, og jeg går løs på oppgaven med ærbødighet. Etter min overbevisning er det å lage god og informativ journalistikk det viktigste. At vi klarer å være kritisk, samtidig som vi forsøker å sette dagsorden, blir veldig viktig.

– Kjenner til polariseringen

– Vi har brukt både sommerferiene og juleferiene her i byen i 13 år, og det tok ikke lang tid før jeg merket polariseringen mellom byene på Helgeland. Det er klart at næringsutvikling, infrastruktur, sykehus og flyplass engasjerer folk på hele Helgeland. Det skal være temperatur, men samtidig må det også være et ønske om at regionen Helgeland skal markere seg nasjonalt. Det er en oppgave å finne noe felles, sier han og legger til at avisen skal være en drivkraft.

– Folk skal komme til orde, og argumenter skal gjengis korrekt.

– Bygge kontaktnett

Jonas forteller at han og familien har et godt kontaktnett, men at han i sin nye jobb skal ut og treffe folk.

– Bygging av kontaktnett ser jeg på som noe av det aller viktigste. Jeg er en sosial person, og jeg liker møter med folk ansikt til ansikt. Å treffe ordførere, politikere og folk i næringslivet blir selvsagt viktig. Toveis kommunikasjon er nødvendig, sier han.

– Trives på jobb

Tirsdag fikk han møte en stor del av de ansatte.

– Det er viktig for meg selv å trives på jobb, og nå blir en stor del av jobben min å få alle andre til å trives. Det skal være spennende og artig, og alle skal føle at de kan utvikle seg. I mitt yrkesaktive liv har jeg hatt et mål om å behandle alle som medmennesker, og jeg tror jeg er flink til å lytte, sier Jonas Brække.

Staben i mediehuset er begeistret for å få en ny eneleder på plass.

– Vi har vært på leting etter en ny toppleder som kan tenke nye tanker og se utfordringene fra nye innfallsvinkler. Det blir en berikelse å få en ny leder med så solid ballast, sier konstituert sjefredaktør Marit Almendingen.