Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg synes at vi må få et bedre tilbud på kollektivtrafikken i Mosjøen og prisene må reduseres»

Artikkelen er over 1 år gammel

8A ved Kippermoen ungdomsskole har skrevet leserinnlegg om samfunnsaktuelle tema. I denne saken har vi samlet leserbrev fra flere elever som har skrevet om kollektivtransport, fly og andre løsninger for samferdsel og kommunikasjon.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Flyreiser i året

Hver dag blir minst 200.000 fly lettet og landet på bakken. Dette fører til ufattelig mye eksos i lufta, hver dag slippes det ca 50.000 tonn eksos av bare fly sammenlignet med biler. Men hvordan stoppe det?

En nordmann flyr ca. 7 flyturer gjennomsnittlig hvert år, et fly bruker ca 0,25 tonn olje. Så hver person i Norge bruker 1,75 tonn olje. Vi har mange problemer i verden i dag: plast i havet, flyktninger, terrorisme, sult og fattigdom, dette er bare en brøkdel av alle problemene i verden i dag. Hvis alle skulle leve som en nordmann måtte vi ha hatt 2,7 jordkloder. Vi hadde en spørreundersøkelse der vi spurte om forbruk mot mat og andre miljøproblemer, dette er resultatene: de fleste reiste 1-2 ganger i året, men fire stykker svarte 4 eller mer, vi ble sjokkert.

Lyder, 13 år

Ta buss, spar miljøet

I Mosjøen kjører veldig mange bil, noen tar buss. Det er ikke alltid det går buss, og da blir som oftest det å kjøre førstevalget til de fleste. Når flere kjører hver for seg, slipper man ut mer CO2. Derfor må flere ta buss eller annen kollektiv trafikk, for å minske CO2 utslipp som er med på å varme opp jordkloden vår.

Vi må kutte ned på CO2 utslippet, og da må vi kjøre mindre bil. Jeg synes at vi må få et bedre tilbud på kollektivtrafikken i Mosjøen og prisene må reduseres. Dette kan føre til at flere unngår å kjøre bil og at flere heller tar buss eventuelt at man samkjører til og fra jobb/skole/fritidsaktiviteter, for å spare miljøet.

I desember var det gratis buss i Vefsn. En førjulsgave fra trafikksikkerhetsutvalget i Vefsn kommune, Nordland fylkeskommune og Vefsn ungdomsråd. 20. desember 2019 var det 5305 personer som hadde tatt buss i Vefsn, og i hele desember 2018 var det kun 3730 personer som tok bussen. Det er en økning på 42% i forhold til hele desember i fjor pr 20. desember, og da var det fortsatt flere dager med gratis buss igjen.

God og gratis tilgang på kollektive reisemidler er miljøvennlig, gir et tryggere trafikkbilde, økt frihet og tilgjengelighet for alle, og mer ledig parkering i byen.

Visste du at om du tar bussen regelmessig, reduserer du CO2 utslippet med 48%?

Svevestøv er en av forurensningstypene vi merker mest på kroppen når vi ferdes i byen, og mindre biltrafikk vil bidra med å redusere dette veldig mye.

«HentMeg» er et prøveprosjekt i større byer. Du bestiller transport på nett eller via telefon, og går ombord i en minibuss til avtalt tidspunkt. Det er vanlig busspris, og du kjøres til den holdeplassen du har bestilt.

Du kan spare penger på å reise kollektivt, du slipper å betale for drivstoff, forsikring, bompenger, parkering og alt annet som følger med en bil. Du kan laste ned en app som heter «Billett Nordland», og her kan du kjøpe billett som også kan betales med Vipps.

Du kan også laste ned en app som heter «177 Nordland», hvor du kan se om bussen er i rute. Og så har du en app som heter «Reis Nordland», hvor du kan legge inn «fra», «til», «avgang», som er enkel og grei å bruke.

Jeg håper at alle kan bruke mest mulig kollektiv trafikk, at tilbudet på kollektiv trafikk blir bedre, og at alle gjør sitt beste for at vi slipper ut mindre CO2.

Cecilie 8A

Verdens undergang!

I dette innlegget skal du lese om hvorfor vi må redusere CO2 utslippene og hvordan du egentlig kan forminske CO2 utslippene. Vi vet at grunnen til at klimaendringene skjer, og temperaturen stiger er på grunn av CO2 mengden som vi mennesker slipper ut. Hvis vi ikke stopper CO2 utslippene blir CO2 utslippene bokstavelig talt verdens undergang.

Flyreiser påvirker global oppvarming på en dårlig måte på grunn av CO2 mengden fly slipper ut. Forskningen har sagt at en flytur til London blir det slippet ut 500 kilo CO2 ut til atmosfæren. Statisk sentralbyrå sier at en flytur til Miami i førsteklasse slippes det ut 4,3 tonn per person, og med tur-retur blir det slippet ut 8,6 tonn CO2. Statisk sentralbyrå sier at det ble slippet ut 53,3 millioner tonn CO2 i 2016 og at hver person i Norge kastet 10,2 tonn CO2 i 2016. FN sier at det blir kastet 1,8 millioner tonn med CO2 i India i 2014, så Norge kaster mye mer enn det India gjør.

I vår klasse så flyr de fleste gjennomsnittlig 2 ganger i året, selv om det var noen som flyr 4-6 ganger så ble jeg fornøyd med resultatene fordi de fleste er miljøvennlige og flyr lite. Jeg skjønner at de fleste flyr, for å oppleve nye steder, slappe av, møte familiemedlemmer, møte venner, komme bort fra hverdagen eller å oppleve et varmere/kaldere miljø. Men er det så vanskelig å fly mindre? Kan ikke vi bare fly mindre og ta mer tog istedenfor, fordi tog er mye mer miljøvennlig enn fly.

Kollektivtransport er bra for miljøet! Istedenfor at alle skal kjøre hver sin bil, kan mange ta buss, trikk eller tog for å komme seg til der de vil. Hvis flere tar kollektivtransport fører det til mindre CO2utslipp. Visste du at 20% av Norges utslipp er fra veikanten og at gassutslippene har økt i 30-40% siden 1990? Dette har blitt støttet av FN.

I klassen vår bruker de fleste å kjøre bil til skolen. Dette gjorde et innrykk på meg fordi hvorfor kan ikke de fleste bare gå eller sykle til skolen, jeg skjønner at det er for langt for de som tar buss å gå, men hvis du bor 2-3 km unna kan du gå. Grunnen for at de fleste tar bil til byen er fordi de syns det er dyrt å ta buss, men også fordi det ikke går så ofte busser, og de tenker at det er bedre å kjøre fordi du kan bare kjøre når som helst og komme hjem igjen når som helst. Løsningen for dette problemet er at buss kan bli billigere, i dag koster det 45 kr for en voksen og 23 kr for barn. De kan for eksempel gjøre det billigere og at det kan komme buss kjappere istedenfor 2, 3 timer etterpå, kanskje 45 minutter etterpå.

Grunnen til at klimaet endrer seg er fordi CO2 utslippet har økt mer de siste årene. Vi vet at hvis vi ikke hadde drivhuseffekten hadde gjennomsnittstemperaturen vært -15 grader, og da ville det ikke vært noe liv på jorda. Sola sender inn varme strålinger inn mot jorda, og det trenger gjennom atmosfæren mot jordskorpa. Det som treffer bar bakke blir tatt inn og jorda blir varmere, mens det som treffer is eller snø på bakken blir sendt tilbake til atmosfæren, og de varmestrålingen kræsjer med CO2 gassene, og der blir CO2 som et hinder for strålingene slik at mye av det ikke kommer ut. Konsekvensene av Co2 utslipp er helseproblemer, dårligere tilgang til mat og vann, konflikter, flyktninger, økonomisk ulikhet, tap av naturmangfold, skader på natur, infrastruktur og bygninger i følge til FN. Løsningen for at det blir mindre CO2 utslipp er å bygge byene på en klimavennlig måte, bruke fornybar energi istedenfor olje, kull eller naturgass eller så kan du bare forminske utslippet ditt av CO2.

Det jeg prøver å overbevise deg om er å redusere CO2 mengden, som du slipper ut i lufta i løpet av et år ved å bruke mindre fly, og mer tog. Du kan bruke kollektivtransport istedenfor bil. Og at alle mennesker kan bli mer klimavennlig på forskjellige måter.


Skrevet av Narges, 13 år

Kilder:

· https://forskning.no/transport-luftfart/nordmenn-vil-ikke-slutte-a-fly-selv-om-vi-vet-det-skader-miljoet/1190622

· https://miljoagentene.no/klima/klima-og-klimaendringer-article4605-555.html

· https://www.om-verden.com/hvor-mye-co2-slipper-vi-ut-ved-a-ta-en-flytur/

· https://forskning.no/partner-universitetet-i-oslo-klima/kompliserte-klimaeffekter-fra-fly/765100

· https://www.fn.no/Tema/Klima-og-miljoe/Klimaendringer

· https://www.fn.no/Land/Togo?indicator=Materielt%20fotavtrykk&id=21185


Fly mindre

Det finnes ikke en ny verden. Vi må ta vare på den jorda vi har. Fly er noe av det mest miljøskadelige vi kan reise med. Flyene slipper mye co2 og er farlig for miljøet.

Så jeg mener at vi må prøve å fly litt mindre, og ta mer tog.

I Norge er det mange som tar fly i forbindelse med jobb. Jeg skjønner at folk tar fly fordi det tar kortere tid å komme seg frem. Det er unødvendig å ta fly hele tiden bare for å komme seg fortere frem. De som tar fly hele tiden må ta fly så lite som de kan, men kan ta fly når det er nødvendig. Det er nødvendig å ta fly når man skal reise langt. Hvis vi fortsetter å ta fly så mye som vi gjør nå blir jorda kvelt av masse co2.

Folk kan heller bruke Skype. Da vil vi spare mye utslipp og tid på reiser, og penger. Vi burde finne en ny måte å ha møter på for eksempel en ny app som ligner på Skype.

Thea, 13 år

«Folk burde få vite hvor mye mat de kaster i året, og da kan de kanskje skjerpe seg litt»

«Vet du egentlig at nesten all den søpla som blir kastet i havet dreper dyrene fordi de tror det er mat?»

«Vi burde plassere vindmøllene på den mest vindfulle plassen, som kanskje er på fjellet»

Kommentarer til denne saken