Gå til sidens hovedinnhold

Tomtekjøp for framtida

Artikkelen er over 6 år gammel

Vefsn kommune kjøper tomta ved Nesbruket for 22 millioner kroner.

Helgelendingen mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om prisen er riktig kan sikkert diskuteres. Uansett mener vi dette er en klok investering for framtida, uavhengig av om det en gang blir plassert et sykehus på tomta eller ikke.
Da saken ble behandlet i kommunestyret onsdag var det ikke uten såre undertoner. Ordfører Jann-Arne Løvdahls retoriske spørsmål om Vefsn har ei byggeklar tomt å tilby den dagen det skal bygges et nytt helgelandssykehus, vekker minner om det som skjedde da salgslaget forsvant ut av hendene på de samme politikerne.
Norturas logistiske utfordringer var trolig hovedårsaken til at nesten 100 arbeidsplasser gikk fløyten da selskapet valgte å avvikle i Mosjøen og heller etablere seg på Bjerka. Men like klart er det at Vefsn og Mosjøen manglet ei byggeklar tomt å tilby selskapet da toget gikk. Mange i det politiske miljøet trekker med rette fram akkurat denne hendelsen når de argumenterer for viktigheten av å ha ledige næringsarealer tilgjengelig.
Tomta kjøpes angivelig ikke for at «den kan være kjekk å ha». Det som er kjekt å ha leses ofte som noe overflødig som bare kanskje kan komme til nytte en dag. Det er en altfor snever tolking. Det er ingen grunn til å skamme seg over å ta grep som kan være nyttig for framtidig infrastruktur. At tomta i tillegg er sjønær kan bidra til å gjøre den til en juvel i næringssammenheng.
I stedet for å avvise at tomta ble kjøpt for den kan være kjekk å ha, bør politikerne si at det er nettopp derfor de har kjøpt den. Hvorvidt dette er et utslag av kommunens slagord om å være ett steg foran, skal være usagt. Det er i alle fall en manøver for å unngå å havne i bakevja – igjen.
Å sikre seg tomta er en ting. Å bli vertskommune for et nytt, felles sykehus for hele Helgeland noe helt annet. Det er åpenbart at et slikt sykehus må ligge sør for Korgfjellet dersom det fortsatt skal være et sykehus også for sørhelgelendingene. Konkurrentene er i ferd med å innta startblokkene. Snart er kampen i gang. Da kan tomta vise seg særdeles kjekk å ha.

Kommentarer til denne saken