Gå til sidens hovedinnhold

De aller fleste som går på rypejakt får ingenting

Artikkelen er over 3 år gammel

Det viser en fersk rapport.

Årets småviltjakt startet 10. september. Som følge av dårlige takseringer ble flere områder i Nordland og Troms stengt for jakt. I underkant av en måned etter jaktstart viser det seg at det ikke var uten grunn.

Statskogs fangststatistikk fra Nordland og Troms viser at de fleste rypejegere går tomhendte hjem etter endt jaktdag. I en pressemelding skriver Statskog at rypejegernes rapportering fører til ny kunnskap som kan legges til grunn for framtidas rypeforvaltning.

– Sju av ti jegere skyter ikke ei eneste rype i løpet av en jaktdag. Det overrasker mange, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

De tre av ti jegerne som får rype for som regel bare ei rype per tur.

– De som har skutt rype rapporterer en eller to fugl. Forsvinnende få skyter mer enn to ryper i løpet av en jaktdag, selv om kvotene har tillatt det, sier Breisjøberget.

Faktisk viser det seg at over halvparten av alle registrerte jegere står oppført med ingen fangst siden jaktstarten. Ifølge Statskog kan dette tyde på at det er flere ting enn bare fangsten som får jegerne ut år etter år.

– Likevel går jegerne ut på jakt år etter år. Det er nok like mye naturopplevelsen og det sosiale som lokker jegerne som det å skyte rype, forteller Breisjøberget.

Les også:

– I tillegg slipper du å spekulere på om naboen har skutt elg når du hører det smeller

Elg på Helgeland var i fjor frisk som fisk - men Mattilsynet vil fortsatt være på den sikre siden

Kommentarer til denne saken