Frokostmøte fredag morgen er tradisjon for kvinnenettverket HALDis, men temaet varierer fra år til år.

Presentasjon og prat

– Nå landet vi på kvinner i lokalpolitikken, siden det var valg i høst. Det er interessant å bli bedre kjent med kvinnene i lokalpolitikken. Så vi har invitert noen av kvinnene som er aktiv i politikken i de fire kommunene som vårt kvinnenettverk omfatter, sier Ingvill Dahl, frokostvert i kvinnenettverket HALDis. De fire kommunene er Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna.

– Kvinnene er invitert til å presentere seg selv og det de gjør litt, så skal de bli på scenen en stund. Om det skal kalles paneldebatt videre er litt usikkert, men det blir iallfall mulighet for at både vi og publikum kan stille spørsmål. Siden det er på Gammelkinon kommer publikum til å sitte rundt bord samtidig som det er program på scenen, sier Dahl, som forklarer at rammene på hvert frokostmøte endres utifra tema. Nå er frokostmøtet før Sigridkongressen det eneste som har bestått som frokostmøte, mens nettverket arrangerer flere kveldsmatmøter gjennom året.

- Møtet før Sigridkongressen pleier å være godt besøkt, for da skal folk delta på konferansen uansett, men ellers er det gjerne i arbeidstida til folk, sier Dahl.

Hanne Benedicte Wiig, varaordfører i Alstahaug kommune, er en av dem som skal prate om kvinner i lokalpolitikken fredag morgen.

– Jeg skal prate litt om hvordan det er, hva jeg får ut av det, og at jeg synes vi skulle blitt flere kvinner i lokalpolitikken, og særlig yngre kvinner, sier hun.

En kjapp opptelling viser at 37 prosent av medlemmene i kommunestyret i Alstahaug er kvinner.

– For få kvinner

– Det er jo ikke godt nok, vi ønsker at det skal være 50/50 prosent mellom kvinner og menn. Jeg vet at det jobbes i alle partier med dette. Det er noe alle partier har en utfordring med. For oss i Rødt var det nesten lettere å få kvinnelige kandidater til å stille til valg, sier Wiig.

Samtidig erkjenner hun at det finnes flere utfordringer i samfunnet som gjør at ikke alle kvinner vil bli politikere, men også at de kan løses.

– Mange synes det er krevende å kombinere å være småbarnsforeldre og politikere. Jeg begynte å bli engasjert i politikk da jeg var småbarnsmor. Så har jeg en arbeidsgiver som har vært veldig fleksibel, og jeg har fått vikar. Det er veldig viktig, sier Wiig, som jobber som lærer.

– Det krever en del å være i jobb, politiker og småbarnsforelder, og det er kanskje ikke de eneste rollene heller. Men det er viktig «å ikke se det ulekt», sier Wiig.

I tillegg til henne skal Elbjørg Larsen, ordfører i Herøy kommune og Trine Sivertsen Hjortdahl, varaordfører i Dønna kommune delta. Formannskaps- og kommunestyremedlem Trine Fagervik i Leirfjord kommune deltar med videohilsen.

– Alle er velkommen på frokostmøte, mannfolk også, oppfordrer Dahl til slutt.