Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke fyll opp dunkene til hytterenovasjon med strandryddeavfall

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere steder på Helgeland har det blitt satt opp samlingspunkter med konteinere til hytterenovasjon. Her samler SHMIL inn avfallet til hyttefolket, og det kan bli ekstra mye i påsken.

– Det er de som har hytter og fritidsboliger som betaler for dette gjennom hytterenovasjonsavgiften. Til påsken har vi planlagt og dimensjonert slik at det skal bli plass til avfallet fra hyttene, sier informasjonssjef i SHMIL, Toril Forsmo.

Det har de gjort blant annet med å ha ekstratømminger og legge tømming av avfall opp mot påsken.

Nå ser SHMIL at ordningen har begynt å bli brukt feil, og vil unngå at det blir verre.

– En av renovatørene våre på Dønna oppdaget under ei ekstratømming at folk på Dønna har begynt å legge fylte gule strandsekker med avfall fra strandrydding. Det er ikke bra, for da fylles konteinerne opp, og det blir ikke plass til det nye avfallet fra hytter og fritidsboliger. Derfra kommer det samme som fra bolighus, som for eksempel matavfall. Hvis slike poser blir liggende ute, utenfor dunkene kan det tiltrekke seg fugler og dyr, sier Forsmo.

Hun understreker at SHMIL er glad for at det ryddes langs strender, elver og vassdrag på Helgeland.

– Det er jo fantastisk! Vi har oppfordret til det, og deler ut egne sekker til strandrydding. Men det er ikke bra om det fyller opp konteinerne ment for hytteavfall. Søppelet folk finner i fjæra har ligget der i 20 år, det kan ligge i sekken til over påske, sier Forsmo, og forklarer hvordan SHMIL kan hente det.

– Aller helst vil vi at folk tar kontakt i forkant og avtaler henting i forkant. Da kan vi bli enige om et hentested langs ruta vår og tidspunkt det skal være klart. Gjerne ring oss på arbeidsdagene i påsken. Vi svarer på Facebook-meldinger når vi ser dem og kan. Hvis det ikke går oppfordrer vi til å alliere seg med fastboende, slik at de kan avtale henting langs ruta. Det kan være ved bolighus eller andre steder SHMIL-bilene kjører langs hovedvei. Alternativt kan sekkene settes utenfor konteinerne, så lenge de ikke legges oppi, sier Forsmo.

Kommentarer til denne saken