Når Martinius går på scenen i Kulturbadet har han selskap av både stefar, «svigerfar», to lærere og en gammel- lærer. Med unntak av Troy Hansen, er de andre i unionen betydelig eldre, men som han selv sier: De er bare artig å spille med «gamlingan». Men hvorfor sa egentlig Martinius Mentzen «ja» til Helgeland gitarunion?

– Det er utrolig mye trivelige og flinke folk jeg får muligheten til å spille i lag med, og så er det skikkelig skøy å spille gitar.

– Hva slags forhold har du til Clapton?

– Det er ikke noe jeg vanligvis hører på, men det er veldig artig å spille, sier Martinius – som skal dra et soloparti fra «Further On Up The Road».

– Det blir mye blues.

Fullverdig medlem

Martinius Mentzen kommer fra Søvik og begynte sin musikalske karriere med å spille fiolin. Etter elleve-tolv år fant han ut at det var på tide å finne på noe annet.

– Jeg ville lære meg jazz, og byttet til gitar.

Nå går han siste året på musikklinja ved Mosjøen videregående skole. Drømmen er å bli musiker.

– Jeg håper at jeg kommer inn på jazzlinja på konservatoriet i Trondheim.

– Hva liker du å høre på?

– Det går mye i fusion-jazz. Jeg hører på det aller meste, men det ender som regel opp i jazz.

Strengeleken i Kulturbadet krever at musikere og sangere kan sine saker, før de møtes til ei økt dagen før dagen.

– Da gjelder det å få det sammensveiset, men har du øvd på forhånd så går det glatt når alle møtes.

– Hvorfor skal folk komme og høre på dere?

– Vi spiller et repertoar som de aller fleste kommer til å like. Det er jo live, og ingenting er som det.

– Dette blir din andre spillejobb med Helgeland gitarunion. Er du fullverdig medlem nå?

– Jeg håper det, smiler han.

Ung og lovende

Stein Ivar Mortensen er som vanlig musikalsk leder og arrangør når Helgeland gitarunion entrer Sandnessjøen, som i likhet med Mosjøen anses som hjemmearena. men hvorfor har han fått med seg Martinius Mentzen på laget?

– Vi har tradisjon for å la unge lovende gitarister slippe til. Martinius har gått to år på musikklinja og jeg kjenner litt til han fra før gjennom kulturskolen i Sandnessjøen. Han er virkelig en som har utviklet seg veldig, både innen rock og jazz. Martinius er en aktiv kar som vi kommer til å høre mye til framover, melder Mortensen. I kategorien unge, lovende nevnes også Troy Hansen, som stepper inn for pappa Arnt Fredrik «Bigfoot» Hansen.

– Hva er det med Clapton?

– Det er jo gitarspillet og hans teft for fine låter. Han har en tydelig signatur, uten at jeg helt kan si hva det er, sier Mortensen – som «oppdaget» Clapton i gymnastida.

– Og det begynner jo å bli noen år siden.

Selv hadde han trombone som hovedinstrument, siden ble det mye bass.

– Sologitar har jeg aldri prøvd meg på. Jeg er veldig godt fornøyd med å spille bass sammen med den buketten musikere, sier Stein Ivar.

Helgeland gitarunion har tidligere opptrådt i Olavshallen i Trondheim, Mosjøen kulturhus, Kulturbadet og Havna i Sandnessjøen, Nordland Teater på Mo og Brønnøysund samfunnshus.

– De som vil høre oss i år, må komme i Kulturbadet, sier Mortensen. Han legger til at unionen gjør Clapton med passe intervaller, så de ikke rekker å bli lei.

– Det er stadig vekk artig og møtes. Folk synes det er trivelig.

Fakta

Helgeland gitarunion ble presentert første gang i 2007. Årets besetning er Stein Ivar Mortensen, Marit Selbæk, Sigrid Pauline Brennhaug, Kenneth Søttar, Hans Jacob Øksne, John Rune Villmones, Ronny Larsen, Ivar Harry Johansen, Tor-Erik Schytte, Jim-Ronny Lorentzen, Sigurd Tverrå, Bent Atle Holand, Bjørn Pedersen, Frode Olsen, Rune Almås, Troy Hansen og Martinius Mentzen.

Fredag 30. august gjør de konsert i Kulturbadet i Sandnessjøen. Denne gangen serveres en variasjon av et kjent tema, med – for publikum – litt gammelt og litt nytt. Det blir låter av Eric Clapton og George Harrison, blant annet med «Handle With Care» av The Traveling Wilburys og «Taxman» av The Beatles på den musikalske menyen.