– Vi gleder oss stort, sier Harald Lie, ordfører i Hattfjelldal.

5. juni kl. 17.00 er nemlig kongeparet ventet til kommunen, og det er mange år siden sist Hattfjelldal har hatt et slikt besøk. I utgangspunktet skal de kongelige være i Hattfjelldal i en drøy time, men i sentrum vil det bli arrangement omtrent hele dagen.

– Vi har fått mange innspill fra folk og næringsliv, og vi har planer om å ha boder, underholdning fra scenen, og et yrende folkeliv. Vi vil samle bygdefolket, sier ordføreren.

Bruker sentrum

Hva som skal skje den timen kongeparet er til stede er ikke helt avgjort, men ordføreren forteller at planleggingen pågår for fullt.

– Vi vil bruke sentrumsområdet hvor det er scene og torg. Det blir nok både taler, sang og aktiviteter. I tillegg skal vi pynte opp rundt omkring, og vi inviterer skoler og barnehager slik at de kan ta del i aktivitetene, sier Harald Lie.

Trolig vil kongeparet ankomme Hattfjelldal i bil. I utgangspunktet skal de ikke ha noen matservering i Hattfjelldal.

– Kanskje de velger Villmarksveien slik at de får se Røssvatn og naturen rundt, sier Harald Lie som uansett håper at det blir pent vær til utendørsarrangementet.

– Blir det finvær så håper vi flyklubben får besøk av småfly, men dette er nok væravhengig, avslutter Harald Lie.

– Mye skal klaffe

Etter Hattfjelldalsbesøket beveger kongeparet seg til en annen kommune for første gang i offisiell regi. På formiddagen 6. juni besøker de nemlig Leirfjord.

– Det er trivelig og kjempeartig at de skal komme å besøke oss. Vi prøver selvfølgelig å få til en folkefest, sier ordfører i Leirfjord, Ivan Haugland.

Han forteller at det er flere i kommunen som jobber med programmet i dialog med både Statsforvalter og kongehuset. De kan foreløpig ikke gå i detaljer om hva programmet skal inneholde, men kongeparet skal være i Leirfjord i halvannen time.

– Vi vet at kongeparet kommer med sjaluppen på kaiområdet vårt og vi har som utgangspunkt at vi skal bruke idrettsanlegget vårt, sier Haugland.

– Hva er det Leirfjord har å by på?

– Det er mye, men du må huske på at det er bare halvannen time kongeparet skal være i Leirfjord. Det er begrenset på hvor mye vi kan vise fram, men vi skal klare å fylle tiden med noe fornuftig. Bare vent og se.

Jobber steinhardt

Folkehelse- og kulturkoordinator i Leirfjord, Hege Igeland, bekrefter at kommunen jobber for full maskin før kongebesøket.

– Denne uka skal vi levere inn nytt programutkast, så det er litt hektisk. Nå begynner vi å få detaljene på plass, sier Igeland.

– Hva ønsker dere å vise fram?

– Det vi har mest lyst til å vise fram er mangfoldet og aktivitetene som vi har. Vi vil vise fram Leirfjord slik Leirfjord er, med stort og smått. Vi er blant annet opptatt av at barn og unge får vist seg fram.

Både befolkningen samt lag og foreninger er engasjert.

– Det er mange som ikke vet så mye om hva som planlegges, men vi håper at det er mange som vil komme for å ta imot kongeparet, sier Igeland og legger til:

– Det jobbes steinhardt i kulissene, og jeg føler meg trygg på at vi får et fint program.