I dag er ungdomsskoleelevene overalt – Madelen (15) var med pappa på Alcoa

Madelen Nilsskog Johnsen (15) brukte tirsdagen på jobbskygging på Alcoa i Mosjøen.

Madelen Nilsskog Johnsen (15) brukte tirsdagen på jobbskygging på Alcoa i Mosjøen. Foto:

Av

Tirsdag var det tomt på klasserommene på Kippermoen ungdomsskole. Elevene var nemlig på jobbskygging.

DEL

På jobbskygging skal elevene følge en voksen på en arbeidsplass en hel dag. Poenget med jobbskygging er å få et innblikk i ulike yrker og arbeidsoppgaver, der elevene får erfare hvilke krav som stilles til en arbeidstaker. Det skal gi dem et bedre grunnlag til å ta riktig valg når de skal velge utdanning.

Elevene var godt spredt innenfor alle slags yrker, fra læreryrket til snekker og videre til butikkjobber. Madelen Nilsskog Johnsen (15) valgte å bruke skyggedagen til å følge i pappa Einar Johnsens fotspor på Alcoa i Mosjøen. Hun synes noe av det beste med dagen var å få se hva de gjør på Alcoa, og hun lærte mye om hvordan man lager aluminium.

– Jeg ble overrasket over at det var så mye forskjellig å jobbe med og det var veldig stort. Det er mange avdelinger på fabrikken. Så var det selvfølgelig et pluss at det var gratis kakao, ler Madelen som måtte ha på seg en tjukk dress, briller og hjelm.

– Hva har du lært i dag?

– Noe av det jeg har lært er at det er noe som heter WOF-sone. Det betyr Worker On Foot, der går man når man skal rundt på Alcoa fordi det er mange kjøretøy som kjører rundt. Dette er for arbeidernes sikkerhet, sier Madelen som synes det var lange avstander å gå. Spesielt med så store og tunge sko som man må ha på seg inne på Alcoa.

– Kan du tenke deg å jobbe på Alcoa i framtiden?

– Nei, egentlig ikke. Det har vært veldig gøy å se hva som skjer her, men jeg vil nok prøve ut andre jobber for å finne ut av hva jeg ønsker å gjøre i framtiden, sier Madelen.


Artikkeltags