Etter valget har partiene i Vefsn møttes på kryss og tvers for å samtale og forsøke å komme fram til en konstellasjon som kan gi flertall og et styringsdyktig kommunestyre de neste fire årene. Noe annet skulle bare mangle. Lokalpolitikken er det muliges kunst, og politiske prinsipper og partipolitiske rammeverk sitter løsere enn på Stortinget. Likevel er det en grense for alt, også for hva velgere og partimedlemmer i by og bygd kan akseptere av frierier til partier på motsatt ende av den politiske skalaen.

Alt gikk vel heller ikke helt etter planen da Høyres ordførerkandidat Odd Langvatn varslet på sin egen Facebookside søndag kveld at det snart skulle foregå et «historisk møte» og at han ville komme tilbake med mer. «Stay tuned», som han skrev. Hvilke partier som skulle møtes og hvilke nyheter han hadde i ermet, overlot han til fantasien. Sansen for mediedramaturgi er det ikke noe å si på. Mens Aps ordførerkandidat Rune Krutå har ligget lavt i terrenget etter valget og ikke sagt et knyst om verken forhandlinger eller mulige eller umulige konstellasjoner, har Langvatn bemerket seg med en langt mer utadvendt kommunikasjon. Det kan lønne seg. Vi som jobber i pressen kaster oss rundt når politikere så villig byr opp til dans. Men noen ganger kan det gå helt galt.

For da alle vi som satt «stay tuned» på Facebook og etter hvert innså at det kanskje ikke ble noen «historisk» kveld likevel, tok Helgelendingens journalister med seg kameraet og stilte seg utenfor utgangsdøra der vi trodde møtet foregikk, altså på kontoret til Odd Langvatn. Det tok ikke lang tid før den ene etter den andre kom ut, anført av Langvatn selv. Og helt til slutt, smilende sammen med Frps gruppeleder Bjørn Larsen og Atle Jørgensen (VTP), dukket SV-leder Anita Jensen opp som troll i eske. «Vi har nå møttes og hatt en god samtale og sett på muligheter. Vi har snakket godt i lag, det har vi gjort», sa en like blid og fornøyd Odd Langvatn til Helgelendingens utsendte videoreporter.

«De borgerlige kom ikke i mål likevel», ble tittelen vi valgte på saken som ble publisert like etter. Vel, men hva skal man kalle en slik konstellasjon? De blårøde? Nå bør ingen la seg overraske over at SV sitter i samtale med Frp og Høyre om å inngå et valgteknisk samarbeid i kommunepolitikken. Underligere ting har skjedd før, som da Rødt inngikk et tilsvarende samarbeid med Frp og Sp i Leirfjord i forrige periode. De som sjekker partienes stemmegivningen i Vefsn kommunestyre de siste årene, vil nok også finne at disse partiene har stemt likt i flertallet av saker som har vært fremmet. Men var det ikke noe med den svært så gemyttlige og avslappede stemningen da forhandlingspartnerne kom ut døra? Burde ikke SVs representant reist seg og forlatt møtet med et stolt og rungende «Nei, hit, men ikke lenger!»? I stedet kunne det virke som det bare gjensto noen detaljer før en avtale var i boks og Vefsn hadde fått sin første borgerlige ordfører på nesten hundre år, med støtte fra et sosialistisk parti.

Odd Langvatn hadde nok langt større forhåpninger for kveldens frieri da han la ut et bilde av et tomt konferanserom og varsler om «et historisk møte». Det er ingen tvil om at også SV kunne tenkt seg en annen sorti. For rett før møtet startet, kastet SVs andrekandidat i Vefsn ut en brannfakkel på sin egen Facebook-side. Hun meldte seg ut av partiet som hun har vært medlem av siden hun var 23 år, i protest mot sin egen ledelse og frieriet til Frp og Høyre. Og fikk en strøm av sympatierklæringer. «Jeg er et selvstendig menneske, og er sosialist i mitt hjerte», sa partiveteran Ragnhild Forså (72) til Helgelendingen.

For vel kan SV få svært mye igjen for å love troskap til Høyre og FrP i fire år framover. Målt i antall kandidater var en av SV valgets store tapere og mistet én av to plasser i kommunestyret. I stedet for å sitte ribbet tilbake, kan Anita Jensen komme på vippen sammen med de borgerlige og få alles oppmerksomhet rettet mot seg i de største og viktigste sakene. Skal SV ta skrittet helt ut og skifte side, er det ikke usannsynlig at Frp også må gi slipp varaordførerjobben. Men det kan fort bli en ensom jobb, og flere enn Ragnhild Forså vil spørre seg om SV har tapt sitt store hjerte i bytte mot makt og posisjoner. Torsdag har skal styret i Vefsn ha et utvidet styremøte. Da vil vi kanskje få vite hvor grensen går.

Rettelse 20.09.23. kl 16.30: I en tidligere versjon av saken sto det at det er innkalt til ekstraordinært medlemsmøte i Vefsn SV torsdag. Det riktige er at det skal avholdes et utvidet styremøte.