Gå til sidens hovedinnhold

Bodø Havn vant fram i havnestriden

Artikkelen er over 4 år gammel
(Avisa Nordland)

Høyesterett har enstemmig sagt nei til å behandle tvistesaken Hurtigruten reiste mot Bodø havn. 

– Vi er svært fornøyd med at anken ble forkastet av ankeutvalget i Høyesterett. Det betyr at dommen fra Lagmannsretten med full seier til Bodø Havn gjøres rettskraftig, sier styreleder i Bodø Havn, Adelheid Kristiansen i ei pressemelding.

Hålogaland lagmannsrett frifant i dom den 4. april Bodø Havn på alle punkter i saken som Hurtigruten reiste mot havna. Hurtigruten anket dommen og i dag kom denne beslutningen fra Høyesteretts ankeutvalg.

Medhold

Ifølge pressemeldingen ga dommen i Hålogaland lagmannsrett ga Bodø Havn fullt medhold, og ila Hurtigruten alle saksomkostninger. Når Høyesteretts ankeutvalg nå har avvist Hurtigrutens anke gjøres dommen fra Lagmannsretten rettskraftig.

– Vi i Bodø Havn er lettet og glad for at denne saken nå er endelig avgjort og at vi kan legge den langvarige rettsstriden bak oss. Nå ønsker vi å se framover og normalisere vårt forhold til Hurtigruta. Dette har vært en tidkrevende og utfordrende prosess for oss, og nå ser vi fram til å konsentrere oss enda mer om det viktige arbeidet med å legge til rette for økt sjøtransport og effektive logistikkløsninger for sjøfarten, sier Kristiansen.

I midten av mai ble det kjent at Bodø havn ble frikjent av Hålogaland lagmannsrett i saken om ulovlig prissamarbeid og myndighetsmisbruk. Motpart er Hurtigruten ASA. Sistnevnte varslet at de kom til å anke frikjennelsen til Høyesterett, da de mener de blir forskjellsbehandlet.

– Alvorlige feil

«Mens internasjonale cruiserederier er gitt inntil 75 prosent rabatt, avkreves Hurtigruten 2x24 timers kaileie hver dag for å ligge til kai i Bodø havn. Gjennom en forhandlingsboikott organisert av havneforeningene har 24 kommunale havner sikret videreføring av 48-timersprinsippet overfor Hurtigruten.» Det skrev Hurtigruten i en uttalelse i midten av mai.

– Lagmannsrettens dom inneholder flere alvorlige feil og gir vidtrekkende negative konsekvenser om den blir stående. Vi mener sakens prinsipielle sider egner seg godt for Høyesteretts vurderinger, og anker derfor saken, uttalte samtidig prosjektleder Stein Lillebo i Hurtigruten AS til Avisa Nordland.

Skuffet

Lillebo forklarer at det er skuffende å ikke få saken opp i høyesterett.

– Ja, det er klart vi er skuffet. Og i tillegg er vi bekymret for den prisveksten vi har sett i det siste, og for hvilke konsekvenser dette kan ha, ikke bare for hurtigruten, men også for den øvrige norske sjøfart, sier han.

Nå skal de finne hva de skal gjøre framover.

– Vi må vurdere det nøye. Det som uansett er tydelig er at rettssystemet ikke er den rette plassen for en sånn sak, avslutter Lillebo.

Kommentarer til denne saken