Marit ble nummer to i sin klasse og fikk sølvmedalje i sitt første VM. Hun kjørte med sine fem egne grønlandshunder, to malamuter og en grønlandshundtispe som hun hadde lånt til sitt 8-spann.

– Mine hunder har fått kjempegod gjennomkjøring i vinter. Jeg har lånt dem ut både til Femundløpet og et løp i Alta. Og de viste seg å holde veldig godt, sier en fornøyd Marit på telefon fra Sverige.

Fredag ettermiddag ventet hun på premieseremonien, og hun kom i mål torsdag formiddag.

Det ble et knallhardt mesterskap i Särna i Dalarna i Sverige med tunge forhold. Løpet var delt opp i tre etapper på 90, 135 og 75 km. Av 40 startende på 300 km var det under 10 som kom helt til mål.

– Det kan jeg underskrive på. På fjellet var det vind og snøføyke slik at det ikke var spor. Fokksnø gir ikke spesielt god glid, og det var nok derfor mange ga opp, sier hun.

Marit forteller også at hun kjørte feil i et kryss i mørket tidlig onsdag morgen.

– Det var mange nordiskkjørere som kom fra andre retninger med sine lykter, og jeg tok feil dessverre. Det merket jeg ikke før jeg hadde kjørt ned masse utforkjøringer, og det var bare å snu. Kanskje to mil ekstra og et par timers forsinkelse, sier hun men klager ikke.

– Det hører med til sporten å finne fram selv, konstaterer hun.

Mamma Mette Ånes, som er med til Sverige, forteller at hun var ganske nervøs da hun så på trackingen at datteren var på feil vei.

– Jeg kunne ikke gjøre noe, men så at hun tapte masse tid, sier hun.

Marit sier at feilkjøringen ikke kostet henne gullet, men at hun ville vært mye nærmere den norske vinneren.

I hennes klasse var Marit eneste rookie, det vil si debutant.

– Det ga mersmak, og jeg skal nok delta også neste år.

Resultater Polar Distans og VM PD300 8-spann nome B (samlet gangtid):
1. Erla Fuglesteg, Norge1d 15t 16min (30:00)
2. Marit Ånes, Norge 1d 20t 41min (34:35)
De andre i klassen: Daniel Chomette, Frankrike, Odd Lund, Norge, Sandra Tellström, Sverige, Tobias Polinelli, Sveits og Michael Meyer, Østerrike