Unikt tilbud med svært stor pågang

Kjell Arne Fossli (tv) som bor i Mosjøen benyttet anledningen til å gjennomføre aversjonsdressur på rein i Susendal lørdag. Her sammen med instruktør Rolf Almås. (Foto: Geir Arne Glad)

Kjell Arne Fossli (tv) som bor i Mosjøen benyttet anledningen til å gjennomføre aversjonsdressur på rein i Susendal lørdag. Her sammen med instruktør Rolf Almås. (Foto: Geir Arne Glad)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Det ser dramatisk ut – og det er det.

DEL

- Vi har et unikt samarbeid med reineierne i Byrkije. Det gjør at hvert år i forbindelse med Hattfjelldalsutstillinga, kan avholdes aversjonsdressur av hund på rein. Det kommer hundeeiere fra hele Helgeland og langveisfarende fra Sverige.

Strømhalsbånd

Det forteller Rolf Almås i Hattfjelldal jakt og fiskelag. Fredag og lørdag ble i alt 27 hunder av ulike raser strømmet på rein i gjerdet på Rybakken i Susendal. Det ser dramatisk ut, og det er det. For hele poenget med aversjonsdressur ved bruk av strømhalsbånd er å gi hunden strømstøt dersom den jager rein. Behandlingen hunden får er brutal, men virker dersom dressuren utføres på et presis og faglig god måte. For å sikre at det skjer er alle som kan utføre denne typen dressur utdannet av Norges jeger og fiskeforbund. Det er også krav om resertifisering og dokumentert årlig praktisering av denne dressurmetoden.

- Vi har hundeeiere som reiser over 50 mil en vei for å få hunden strømmet på rein. Pågangen før årets strømming har vært svært stor, og vi kunne nok ha tredoblet antall deltakere. Men reinen må behandles så skånsomt som mulig. Derfor må vi sette noen begrensninger, sier Almås.

Utdannet

Etter først å ha fått påmontert strømhalsbånd som betjenes med en fjernstyring, slippes hunden i gjerdet med rein. På en fagkyndig måte, der det hele innledningsvis kontrolleres med langline, føres hunden mot reinen. Dersom hunden jager rein, får den strømstøt. De aller fleste hundene som forsøker seg på å jage rein, er fornøyd med ett strømstøt.

- Utføres dressuren på en riktig måte er det i de aller fleste tilfellene nok med ett støt. Og for å få et godkjent bevis må hunden ha vært på restrømming etter minimum to uker, forteller Almås, som gjennom mange år har organisert aversjonsdressuren på rein i Susendalen.

Samarbeid

- Samarbeidet med reineierne har gjennom alle år vært meget godt. I år har de sortert ut fem reiner som de har foret i gjerdet i flere uker for at vi skulle få anledning til å gjennomføre denne dressuren. Jeg tør påstå det samarbeidet vi har med reineierne i Byrkije er unikt. Andre steder på Helgeland, eller i Norge for den saks skyld, vet jeg at dette er svært vanskelig å få til. Derfor har vi stor pågang av hundeeiere som ønsker å gjennomføre denne dressuren, sier Almås.

Reineier Tor Enok Larsen er også svært tilfreds med samarbeidet.

- Det er i vår interesse at hundeeiere er sitt ansvar bevisst og gjør det som er nødvendig for å forebygge uheldig jaging som ofte kan få tragisk utfall. Vi er svært fornøyde med det samarbeidet som er etablert med Hattfjelldal jakt og fiskelag og ser absolutt at denne typen samhandling har stor verdi, sier Larsen.

Artikkeltags