Gå til sidens hovedinnhold

Høyremedlem i Hemnes svarer Schjølberg i Grane: – Klagesangen om at «Rana Blad latterliggjør små kommuner» lyder som hul kritikk

Det mangler ikke på offerkortmarkører i Graneordfører Ellen Schjøllbergs kritikk av Rana Blad-redaktør Marit Ulriksen. Grane er tynt befolket. Lokallag av bygdelister og fløypartier bør også få medbestemmelsesrett i offentlige anliggende. Rana er storebror og tenker visstnok bare på seg selv. Buhu. Buhu. Buhu.

Videre følger et rørende forsvar linket til at små tettsteder og mindre kommuner også bør få ha medbestemmelsesrett i saker som angår dem. Jaha. Så artig. Schjøllberg drar selv inn Toventunellen som sannhetsvitne inn i resonnementet, men her går hun skoene fullstendig av seg på bakgrunn av dårlig eller selektiv hukommelse.

Les også

"Jeg unner Rana en god flyplass, men mener dette ikke skal gå på bekostning av resten av Helgeland"

Hemnes kommune, som huser tre ganger så mange innbyggere som Grane, var ikke engang definert inn som berørt part da initiativtakerne bak Toventunellen og den maktpåliggende nedleggelsen av Hemnesferga med den, jobbet for å få prosjektet sitt realisert. Dette til tross for at samtlige anløp fergen opererte ved befant seg i Hemnes kommune. De samme initiativtakerne mumlet noe om at de skulle «jobbe for å finne alternative løsninger» som igjen skulle bidra til at den fergeforbindelsen i Nordland som var nærmest å være selvfinansierende fortsatt skulle opprettholdes, samtidig som de visste utmerket godt at hele finansieringsløsningen var fundamentert på at fergen ble nedlagt. Ikke fordi man trengte midlene fergen representerte – de utgjorde bare en brøkdel – men fordi man trengte trafikkgrunnlaget. Å kalle dette for urent trav vil være tidenes underdrivelse. Det hele var et velregissert ran.

Den videre klagesangen om at «Rana Blad latterliggjør små kommuner» lyder i lys av disse opplysningene som hul kritikk. Jeg bor selv ikke i Rana og kan tilføye følgende: Det er ikke Rana Blad som latterliggjør de 56 partilagene eller de 11 ordførerne. Det klarer de fint på egen hånd.

Schjøllbergs medsammensvorne, Peter Talseth, hadde denne uken en opptreden ovenfor Stortingets transportkomité som eklatant stadfester det man allerede vet: Mannen er valgt inn fra feil kommune. Det står «Alstahaug» på ordførerkjedet hans, men engasjementet ligger i Rana. Og da utelukkende med negative fortegn. NTP er en mulighet til å løfte fram egne prosjekt i egen kommune, men Talseth benyttet denne uken heller anledningen til å forsøke snakke ned den kommende etableringen av en større flyplass på Helgeland. Det er nesten så man ikke tror sine egne ører. Medlem i transport- og kommunikasjonskomiteen, Sverre Myrli sin kommentar til opptrinnet er kostelig underholdning og kan oppsummeres i følgende retoriske spørsmål:

Hvor pinlig er det ikke for en folkevalgt ordfører å bli irettesatt av et medlem i landets nasjonalforsamling på bakgrunn av at man ikke evner å følge helt alminnelige spilleregler for saksbehandling og folkeskikk?

I lys av Talseth og de resterende 10 ordførernes opptreden, er det fristende å knytte en kommentar til: Vi har fortsatt ytringsfrihet her til lands. Den sikrer oss retten til å ytre de utroligste ting. Det den ikke gir oss er en rett til å ikke å bli motsagt. Relatert til det språklige bildet Schjøllberg selv lanserer, om søskenforhold på Helgeland: Uoppdragne, irriterende og uansvarlige småsøsken må påregne å bli irettesatt fra tid til annen fra samtlige familiemedlemmer som reagerer på både manglende folkeskikk og et unødvendig høyt støynivå i den offentlige debatten.

Kommentarer til denne saken