Gå til sidens hovedinnhold

Høgskole for Helgeland

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Høgskolen på Nesna (HiNe) skal gjenopprettes. Det har de nye regjeringskameratene, Ap og Sp, slått ettertrykkelig fast, og de vil få flertall for det i Stortinget. Det er en god nyhet for Helgeland og høyskoleutdanning i hele regionen. Samtidig er det en pekefinger til ledelsen ved Nord Universitet som har lagt sin sjel i å få høyskolen nedlagt.

Det var i et intervju med Aftenposten tirsdag kveld at Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sa klart fra om at partiets løfter under valgkampen skal realiseres og høyskolen skal gjenoppstå. Høyskolen er viktig for Nesna, men den er også særdeles viktig for hele regionen, ikke minst fordi man har lagt seg på en desentralisert utdanningsmodell og på den måten sikret rekrutteringen av blant annet lærere i bygd og by på hele Helgeland. Nå er håpet at denne modellen gjenreises og at framtidige høyskoletilbud utformes i nært samarbeid med lokalsamfunnene på Helgeland.

Samtidig registrerer vi at deler av akademia gjør hva de kan for å stikke kjepper i hjulene for gjenreisinga av høyskolen. Sist ut var Nokut som bebuder at det vil ta minst ett år før skolen kan være i drift igjen. Nokut er et statlig direktorat underlagt Kunnskapsdepartementet som skal sikre kvaliteten på høyere utdanningstilbud her til lands. Nokut-direktør Kristin Vinje gjør overfor NRK oppmerksom på at man må forholde seg til regelverket.

Vi kan da minne direktøren på at hun faktisk er en del av et system der hun, i likhet med alle andre direktorat, har fått en bestilling hun må levere på. Den bestillingen er sendt fra Trygve Slagsvold Vedum og kommende regjering, og da må Nokut, i likhet med alle andre direktorat, levere i henhold til bestillingen og de tidsfrister regjeringen setter for en slik prosess. Vi kan ikke tenke oss at det skal ta ett år for en institusjon som har drevet høyskoleutdanning i 100 år, og utdanningsløp av meget god kvalitet, må gjennom en byråkratisk prosess som skal vare i minst ett år. Her bør byråkratiet trå svært varsomt for å unngå at de blir part i en på alle måter meningsløs prosess i regi av Universitetet Nord i Bodø.

For Universitetet Nord bør regjeringens marsjordre gi god grunn til å ta en fot i bakken og revidere en strategi som for omgivelsene kun har dreid seg om sentralisering og nedbygging av distriktene. Hele prosessen levner universitetsledelsen liten ære. Først og fremst fordi de ikke på noe tidspunkt har lyttet til innspill og protester mot prosessen. Halve Helgeland ble overkjørt og HiNE ble besluttet nedlagt i 2019.

For Nesna-samfunnet sto jubelen i taket da nyheten ble kjent tirsdag kveld. Det finner vi helt naturlig. Høyskolen er en stor, lokal virksomhet som har stor verdi for lokalsamfunnet. Men også fra de andre kommunene på Helgeland ble nyheten mottatt med glede. Både Sp og den nye regjeringen kan i denne saken lett bli beskyldt for å drive symbolpolitikk. Den kritikken bør de knapt lytte til. Det er klokt å gjenreise Høgskolen i Nesna. Den vil igjen bli drivkraft for rekruttering og tilflytting til regionen og særdeles viktig for utviklingen av morgendagens samfunn.

Kommentarer til denne saken