Gå til sidens hovedinnhold

Historielaget klar med årbok nummer 50 - løfter fram kamkaka

Artikkelen er over 1 år gammel

Årbok for Helgeland er klar for butikkhyllene, bare dager etter at årets utgave av Far etter fedrane så dagens lys.

Årets utgave av årboka byr på 200 sier lokalhistorisk stoff fordelt på 18 artikler.

Helgeland historielag som gir ut boka, trekker i ei pressemelding fram Trond Ørjan Møllersens artikkel om det populære bakverket «kamkake», som fra hverdagsmat skapt med enkle midler i en knapphetsøkonomi, har utviklet seg til festmat i en overflodsøkonomi som tilbyr lukt, smak og konsistens fra hele verden.

Fra Sør-Helgeland er det artikler om tidligere formann i Norges Fiskarlag, Johan J. Toft fra Brønnøy, om Eidemgrenda gjennom 70 år og en hjertevarm og velskrevet artikkel om Post-Nikoline, ei utviklingshemmet jente fra Vega som fikk et godt liv på grunn av gode hjelpere.

Fra Nord-Helgeland kan vi lese om det evnerike søskenparet Anna Jensen og Edvard J. Havnø fra Rødøy, som gjorde en stor innsats på hvert sitt område – hun innen husflid og misjon, han innen arkeologi og vitenskap.

Fra Indre Helgeland kan folk lese mer om reindriftssamen Lars Børgefjell og tidligere ordfører, stortingsrepresentant og visepresident Per Karstensen fra Rana.

Fra Ytre Helgeland kan vi lese om oppvekst på Åsvær på 1930-tallet, om to forlis med «Norddønna» og om Sandnessjøen lufthavn gjennom 50 år.

Det er også artikler om vikingtid, treskjærerarbeid, markedsliv og forunderlige reiser på Helgeland med mer.

Alt i alt ei god og svært leseverdig bok som favner vidt både tidsmessig og tematisk.

Boka kommer i et opplag på 1200 eksemplarer.

Kommentarer til denne saken