Gå til sidens hovedinnhold

Hevder man må kutte kjøttkakemiddagen hver uke i 40 år hvis man flyr tur-retur Thailand

Artikkelen er over 2 år gammel

Senterpartilederen hevder man må kutte kjøttkakemiddagen hver uke i 40 år hvis man flyr tur-retur Thailand. Det grenser til misvisende.

Faktisk.no har sjekket denne påstanden fra Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet: «Hvis du flyr tur-retur Thailand så må du kutte ut kjøttkakemiddagen din hver uke i førti år».

Konklusjon: Faktisk delvis sant.

Utdrag fra rapporten til Faktisk.no:

«Basert på de beste tilgjengelige beregningene for klimautslipp fra fly, de vanligste kjøttkakeoppskriftene og ordinære porsjoner, må du kutte ut en ukentlig kjøttkakemiddag i 18 år for å utlikne en flyreise tur-retur Thailand. Hvis du gjør som Vedum, og regner inn kjøttkaker med lite kjøtt, servert i små porsjoner, kan du imidlertid få regnestykket til å gå opp, men dette grenser til å bli misvisende.

Gjennomgang

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum var på NRKs Debatten for å snakke om sitt eget angrep på de såkalte elitene i samfunnet. Utgangspunktet var et intervju i VG der Vedum gikk til angrep politisk korrekthet, forklart slik:

...som at folk skal spise mindre kjøtt og at det beste er å gå, bruke sykkel eller elbil til jobb, og at det er bra med ulv.

Statsminister Erna Solberg:

– Vedum driver et kynisk prosjekt, sa statsministeren i Dagbladet

– Ikke kødd med Oslo, sa byrådslederen til Dagsavisen.

På NRKs Debatten fikk Vedum anledning til å svare på kritikken om at han er en konfliktskaper. Programleder Fredrik Solvang spurte om det virkelig var slik at Vedum mener det er feil å spise mindre rødt kjøtt. Vedum svarte slik:

– Jeg er lei denne moraliseringen over folk som spiser kjøttkaker til middag. Det er en utrolig moralisering. La oss ta et eksempel: Hvis du flyr tur-retur Thailand så må du kutte ut kjøttkakemiddagen din hver uke i førti år.

To store klimagass-kilder

Det er ingen tvil om at både flytrafikk og produksjon av rødt kjøtt er vesentlige globale kilder til klimagassutslipp.

FNs matvareorganisasjon slår fast at husdyrhold globalt står for 14,5 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene. Av dette er storfehold den soleklart største kilden til utslipp (65 prosent).

Globalt er utslippene fra produksjon av rødt kjøtt omtrent tre ganger så store som de er for produksjon av rødt kjøtt i Norge. En viktig årsak er at mye av det røde kjøttet som selges i Norge kommer fra kuer som har produsert melk.

Globalt står transportsektoren for rundt en fjerdedel av alle CO2 utslipp, skriver Det internasjonale energibyrået i en rapport. 12 prosent av dette er fra flytrafikk. Dermed står global flytrafikk for rundt 3 prosent av de samlede utslippene av CO2.

Oppsummert

En flyreise tur-retur Oslo-Bangkok gir utslipp på 2,2 tonn CO2-ekvivalenter.

Gjør vi som Vedum, og tar utgangspunkt i to ferdige Gilde-kjøttkaker med 61 gram storfekjøtt-innhold per porsjon, går regnestykket nesten opp.

Vi mener imidlertid at det kan være misvisende å ta utgangspunkt i så små porsjoner og kjøttkaker med så lavt kjøttinnhold.

Ser vi på kjøttkakeoppskriften til Ingrid Espelid Hovig, bruker hennes porsjonstørrelser, og erstatter en ukentlig kjøttkakemiddag med kyllingkaker i 40 år, gir det en klimagassbesparelse på 5 tonn CO2-ekvivalenter.

Eller sagt på en Vedums måte: For å veie opp for en flyreise til Thailand, må du droppe en ukentlig kjøttkakemiddag i 18 år»

Se hele rapporten på faktisk.no.

Kommentarer til denne saken