Gå til sidens hovedinnhold

«Helt absurd at stortingsflertallet, midt under koronakrisen, vedtar å svekke denne beredskapen»

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stortinget svekker beredskapen mot pandemier!

Mange har forhåpninger om at koronakrisen blant annet vil føre til en styrket beredskap på flere områder. Stortingsflertallet, regjeringspartiene, FrP og Ap, valgte å gjøre det motsatte 17. april. Da vedtok de at EUs forordning om medisinsk utstyr og testing skal gjelde gjennom EØS-avtalen. Bare Rødt, SV og SP stemte imot. EU selv har utsatt ikrafttredelsen av forordningen til 2022 på grunn av koronakrisen.

Vedtaket betyr at Norge som hovedregel binder seg opp til å kjøpe medisinske tester fra kommersielle selskap framfor å la norsk helsevesen lage testene selv, såkalte «in-house-tester». Testene fra disse selskapene er tre til ti ganger dyrere enn «in-house-tester». Helse Midt-Norge mener helsevesenet vil få en merkostnad på flere hundre millioner kroner hvis de tvinges til å kjøpe kommersielle tester.

I en kronikk i Aftenposten 20. april advarer overleger og mikrobiologer fra sju av landets største sykehus om at nye EU-regler truer norsk testberedskap i møte med pandemier. Fredrik Müller, overlege og professor ved avdeling for mikrobiologi ved Oslo universitetssykehus, sier at helsevesenet mister både kunnskapen og kapasiteten for å lage slike tester i stor skala. "Vi blir avhengige av å kjøpe standardiserte tester produsert av store selskaper i utlandet", sa Müller til Klassekampen 24. april.

Disse overlegene er ikke alene om å være kritiske. I sitt svar har Folkehelseinstituttet (FHI) advart om at EU-forordningen «kan redusere påvisninger av smittsomme sykdommer som FHI har ansvar for å overvåke og rapportere». Stortingsflertallet har med sitt vedtak valgt å overse kritikken.

Det norske helsevesenet har i dag god beredskap og omfattende produksjon ev egne tester når det gjelder infeksjonssykdommer. Det gjorde at kort tid etter at det første tilfellet av koronasmitte ble oppdaget, var Norge et av landene som testet flest pasienter i forhold til innbyggertall. Norsk helsevesen analyserer 2–3 millioner tester i året for bakterier og virus som kan gi luftveisinfeksjoner.

Da er det helt absurd at stortingsflertallet, midt under koronakrisen, vedtar å svekke denne beredskapen slik at kommersielle selskaper skal få høste enda mer profitt på helsa vår. Regjeringa har selv sagt at informasjon om forsendelser av testutstyr er "sensitiv informasjon" fordi behovet er akutt i mange land. Helseminister Bent Høie (H) har uttalt at han frykter at "noen skal intervenere i forsendelsene". Dette burde tilsi at produksjon av slike medisinske tester og testutstyr ikke kan overlates til internasjonale selskaper. Derfor er stortingsflertallets vedtak nesten utrolig, men dessverre enda et eksempel på nesegrus underkastelse av alt som kommer fra EU via EØS-avtalen.

Kommentarer til denne saken