Gå til sidens hovedinnhold

Helsetilsynets rapport og tarmkreftsaken: Svar til brukerutvalgsleder Anne Lise Brygfjeld

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Anne Lise Brygfjeld, har i Helgelendingen den 16. juni et svarinnlegg til mitt innlegg 14. juni om det ekstraordinære møtet i brukerutvalget den 10. juni.

I mitt innlegg kom jeg beklageligvis i skade for å skrive at tema i det ekstraordinære møtet var den foreløpige rapporten fra Helsetilsynet etter gransking og tilsyn ved Helse Nord og Helgelandssykehuset (HSYK) angående tarmkreftsaken ved sykehuset i Sandnessjøen.

Det korrekte er at temaet var hvordan man kan rette opp at Nordlandssykehuset ikke ser ut til å ha kapasitet til å gi behandlingen som kreves innenfor de satte tidsrammer for pakkeløpet for tarmkreftpasienter fra Helgeland. Behandlingen av den typen pasientene ble som kjent flyttet ut av Helgelandssykehuset og til Nordlandssykehuset i Bodø. Brukerutvalgets leder Anne Lise Brygfjeld skriver i sitt svarinnlegg at brukerutvalget ikke vil se på tarmkreftsaken før den endelige rapporten kommer fra Helsertilsynt.

Brygfjeld og sosiale medier

I sitt svarinnlegg i Helgelendingen 16. juni påpeker brukerutvalgets leder Anne Lise Brygfjeld at Gustav Nyborg tar feil når han skriver hva som var tema i brukerutvalgets ekstraordinære møte. I innlegget fletter hun samtidig inn eksempler på hva hun har opplevd av sjikane rette mot seg på sosiale medier på en måte som lett kan lede leserne til å tenke at den sjikanen har Gustav Nyborg noe med å gjøre. Jeg velger å gå ut fra at det ikke er bevisst gjort. For jeg er ikke på sosiale medier og deltar ikke i noen som helst aktivitet på sosiale medier.

Manglende varsling pluss ledersvikt

Leder for brukerutvalget ved HSYK Anne Lise Brygfjeld sitt svarinnlegg bidrar til å skyve i bakgrunnen det som er kjernen i mitt leserinnlegg av 13. juni. Det er Helsetilsynets foreløpige rapport etter gransking og tilsyn ved Helse Nord og HSYK i tarmkreftsaken. En rapport som er skremmende lesing for brukere, pasienter og pårørende ved HSYK.

Noe av det som framkommer i rapporten er kort fortalt følgende: Ved sykehuset i Sandnessjøen har den lokale ledelsen unnlatt å opplyse den sentrale ledelsen om hendelser ved sykehuset som har satt pasientsikkerheten og tarmkreftpasienter i fare, noe som er et lovbrudd. Videre fastslår rapporten at det i tarmkreftsaken er ledersvikt over hele linja fra Helse Nord og ned til sykehuset i Sandnessjøen.

En rapport kan ikke overses selv om den er foreløpig

Det som står i den foreløpige rapporten, er noe som med stor sannsynlighet også vil finnes i den endelige rapporten når den kommer. Ingen, heller ikke brukerutvalget ved HSYK, kan se bort fra rapporten. Selv om den er foreløpig, er den reell og eksisterende. Også når brukerutvalget diskuterer hva som kan og bør gjøres for at behandlingen av tarmkreftpasienter fra Helgeland ved Nordlandssykehuset skal kunne skje innenfor de tidsrammer som gjelder for behandling av disse pasientene, må brukerutvalget ta innholdet i den foreløpige rapporten i betraktning. Blant annet gjelder det ledersvikten over hele linjen fra Helse Nord og til sykehuset i Sandnessjøen.

Urovekkende av brukerutvalget

På HSYKs hjemmesider står det under brukerutvalget følgende uttalelse fra brukerutvalget etter det ekstraordinære møtet, sitat: «Brukerutvalget har fokus på pasientsikkerhet. Vi har tillit til at Helgelandssykehuset i samarbeid med Nordlandssykehuset og Helse Nord løser denne saken slik at behandlingsfrister overholdes». Sitat slutt.

Som tidligere kreftpasient og nå medlem i Kreftforeningen, er det urovekkende at brukerutvalget tør å ha tillit til at den ledelsen som ifølge rapporten har bidratt til at behandlingen av tarmkreftpasienter er flyttet fra Helgeland til Bodø med fatale konsekvenser for pasientene, er de rette til å ordne opp i sviktende behandling av tarmkreftpasienter fra Helgeland i Nordlandssykehuset..

Følges nøye med på

Til slutt: Det vil bli interessant å se hva brukerutvalget ved HSYK kommer fram til når utvalget får til behandling den endelige rapporten fra Helsetilsynet om tarmkreftsaken ved HSYK. Det vil det bli fulgt nøye med på.

Kommentarer til denne saken