Smertepumpen sitter fortsatt festet til Silje når vi møter henne på Sandnessjøen Sykehus. Her har hun vært innlagt i flere uker etter komplikasjoner etter slankeoperasjonen. Selv nå i 2016 sliter hun med komplikasjoner, og forteller at det er vanskelig å leve et normalt liv.

– Jeg ble operert i Russland, og det var rart å se hvor ulikt det var Norge. Legene hadde alt det mest tipp moderne utstyret. Utstyr som enda ikke hadde kommet til Norge. Men resten av sykehuset var som å komme tilbake i tid. Til og med sykepleierne gikk i små uniformer, minnes Silje.

Da hun ble operert ble buken åpnet fra øverst til nederst. Organer ble flyttet på, og tynntarmen ble satt ut av funksjon, De koplet om tolvfingertarmen og fjernet blindtarmen og galleblæra. Prosedyren ble kalt «duodenal switch».

- Etter operasjonen ble jeg veldig syk. Jeg klarte ikke å gå på toalettet engang uten å kollapse av smerte, så jeg lå med smertepumpe hele tiden, og etter 11 dager skulle jeg hjem. Formen var ikke bra. Jeg var syk og hadde feber. Da vi landet i Amsterdam tisset jeg rent blod. Da fikk jeg panikk. Jeg ringte til legekontoret i Sandnessjøen, og fikk beskjed om å komme meg hjem raskest mulig.

Isolat

Omsider tilbake i Sandnessjøen etter en lang og strabasiøs tur, ble hun omgående innlagt på isolat ved Sandnessjøen sykehus hvor hun lå i en uke med innvendige infeksjoner.

Etter hvert ble formen stigende, og hun fikk dra hjem. Men å få i seg næring var umulig.

– Meningen er at man skal leve på flytende og mos i noen uker, men jeg klarte ikke det engang. Alt hva jeg spiste kastet jeg opp, og noen ganger var det blod jeg kastet opp. I syv måneder levde jeg på noen tørre kjeks om dagen og en Kooli juice, Så det første året var ekstremt tøft. Nå kan jeg spise en halv barneporsjon med mat.

Smertene ville imidlertid ikke gi seg, og siden operasjonen i 2010 har Silje vært inn og ut av sykehuset grunnet sterke smerter.

– Det har vært frustrerende at de ikke har funnet årsaken, men det siste året har det vært et gjennombrudd. Da fant de en lett tarmslyng, og konkluderte med at dette kunne være årsaken. Jeg fikk kraftig UVI, soppinfeksjon i spiserøret/magesekk og tarm, og blødninger i buken. Alt dette fikk jeg på en og samme gang mens jeg var innlagt i Tromsø og Bodø.

Også plastikkoperasjonene for hudfjerning på armer, lår, hofte og sete har gitt komplikasjoner.

"Selv har jeg nå forstått at jeg aldri vil bli helt frisk.

Silje Kathrin Dalen

Slankeopperert

– Etter hvert inngrep så har jeg fått såpass store infeksjoner og blødninger så har endt opp i sykehusinnleggelse. Jeg venter nå på min siste operasjon, en ryggplastikk, men er veldig usikker på om jeg skal utsette meg selv for den og eventuelle komplikasjoner, sier Silje.

Silje kikker på samboeren som sitter med deres nyfødte datter på armen. Silje hadde et fint svangerskap, men ble innlagt i uke 34 med voldsomme magesmerter.

– Da igjen fant de en klem på tarmen, og vi ble hastesendt til Tromsø der hun ble tatt med keisersnitt og jeg ble operert. Under operasjonen fant de sammenvoksinger og et hull som ikke skulle være der. Det sydde de igjen.

Uutholdelig

Smertene ga seg imidlertid ikke, og selv med smertepumpe ble smertene uutholdelige.

– Jeg sa til legene at noe må være feil. Dette kan ikke være rett. Det må være noe mer som er galt. Det endte med at de tok prøve av bukspyttkjertelen, og det viste seg at den var betent. Jeg tenkte at takk gud for at nå endelig skal jeg få hjelp, men det eneste som hjelper er væskeinntaket og ro i opptil seks måneder.

To uker senere brøt det ut igjen. Legene trodde det var tarmslyng, men igjen var bukspyttkjertelen betent.

– Tror du at alle plagene dine kommer som en følge av slankeoperasjonen?

– Ja, det er jeg helt sikker på at det gjør. Alt det innvendige i kroppen henger sammen i en rød tråd. Selv har jeg nå forstått at jeg aldri vil bli helt frisk. Smertene vil komme og gå. Betennelsen vil komme tilbake, vi vet bare ikke gradene av den, men sjansen er der for at jeg må leve med smerter 24 timer i døgnet.

Da hun tok slankeoperasjon så hun på det som en lettvint løsning for å miste kilo raskt. Det gjør hun ikke lengre.

– Jeg vil fortelle min historie slik at det kommer fram et mer nyansert bilde av disse operasjonene. Det har nærmest blitt en form for mote å slankeoperere seg, og for mange går det bra. Dessverre er det veldig mange som sliter med komplikasjoner i etterkant, og mine komplikasjoner har ingenting med at jeg ble operert i Russland. Derfor er det viktig at folk går noen runder meg selv, og tenke godt igjennom om vektnedgangen kan klares på andre måter. Det er viktig å huske på at de opererer magen, men ikke hodet. Du vil fortsatt ha de samme vanene etter operasjonen. Jeg vil på det sterkeste advare unge mennesker om å slankeoperere seg. Jeg tror at jeg kunne klart det uten. Jeg var 139 kilo, men hadde jeg prøvd mer, og hatt mer vilje så hadde jeg klart det, sier Silje Kathrin Dalen.

Nå er hun snart klart for hjemreise til Herøy etter denne siste sykehusinnleggelsen.

– Jeg får bare ta en time av gangen, og be til høyere makter at ting vil bli bra, smiler hun forsiktig.