Skiløperen er ødelagt for alltid

BEARING: En rekke fagfolk deltok på befaringen på tro mandag. På bildet ser vi fra venstre: Eva Walderhaug, seniorrådgiver hos Riksantkvaren, Heidrun Stebergløkken, arkeolog ved NTNU, Daniela Pawel, malerikonservator ved NTNU, Trine Johnson, arkeolog ved Nordland fylkeskommune og Ole Risbøl, leder ved ytre forvaltning ved NTNU.
Foto: Jarl Gunnar Sandholm

BEARING: En rekke fagfolk deltok på befaringen på tro mandag. På bildet ser vi fra venstre: Eva Walderhaug, seniorrådgiver hos Riksantkvaren, Heidrun Stebergløkken, arkeolog ved NTNU, Daniela Pawel, malerikonservator ved NTNU, Trine Johnson, arkeolog ved Nordland fylkeskommune og Ole Risbøl, leder ved ytre forvaltning ved NTNU. Foto: Jarl Gunnar Sandholm

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

- Det er gjort ubotelig skade på et nasjonalt ikon.

DEL

Det slår arkeolog Trine Anna Johnson fast etter befaringen på Tro i formiddag, hvor en rekke fagfolk deltok sammen med representanter fra Alstahaug kommune.

Ifølge Johnson er «skiløperen», som kanskje ikke er en skiløper i det hele tatt, det mest kjente norske ikonet i utlandet, ved siden av Edvard Munchs «Skrik».

Seniorrådgiver Eva Walderhaug hos Riksantikvaren sier det er gjort uopprettelig skade på figurene i helleristningsfeltet på Tro.

Johnson er nå opptatt av å skape så mye blest om saken som mulig. Rett og slett for å forhindre at noe liknende skjer i framtida.

Inntil nå har ekspertene hatt et lite håp om at skadene kunne la seg reparere, men i dag ble det altså slått fast at det ikke lenger er håp for de ødelagte kunstskattene som anslås å være flere tusen år gamle.

– De opprinnelige rissene i berget er ødelagt. De er borte for alltid, understreket Johnson og Walderhaug etter befaringen.

Artikkeltags