Utgivelsen av papiravis er under sterkt press fra flere kanter. Utviklingen berører også Mediehuset Helgelendingen.

– Prisen på papir har skutt i været og har doblet seg på ett år. Også distribusjonen av papiravisa har blitt betraktelig dyrere på grunn av prisøkningene i samfunnet. Samtidig ser vi at stadig flere foretrekker å lese oss på nett. Utviklingen gjør at vi er nødt til å redusere antall utgivelser, sier sjefredaktør Jonas Brække.

Fra 19. september går Helgelendingen ned fra fire til to ukentlige utgaver av papiravisa, til tirsdager og torsdager. I tillegg vil distribusjonen ikke lenger bli gjort av bud.

For de av abonnentene som allerede får avisa levert med Posten, blir det akkurat som i dag, bortsett fra at avisa kommer to dager i uka i stedet for fire. For alle andre vil avisa følge den ordinære postgangen, altså når Posten Norge leverer adressert post.

Sjefredaktør Brække forteller at de to gjenværende papirutgavene blir fyldigere, med flere sider og enda mer plass til lokale nyheter og reportasjer. De faste spaltene med to ukentlige kryssord, ukas tv-program og personaliasider fortsetter som før.

Leserne er digitale

Sjefredaktøren har stor forståelse for at endringene vil berøre mange, men forklarer at mediehuset må ta grep for å tilpasse seg endringer i samfunnet.

– Vi gjør disse grepene for å sikre journalistikken, og ikke minst for å kunne bestå som lokalavis også i framtiden.

Brække viser til at ni av ti av alle papir-abonnenter har registrert seg på nett. Tre av fire holder seg oppdatert på nyhetsbildet med å lese nettavisa.

Samtidig mener han at papiravisen fortsatt er viktig, og vil fortsette å være viktig også i framtiden.

– Men papiravisa er ikke lengre en nyhetsavis, sier Jonas Brække.

Store kostnader

Beslutningen om å gå ned til to papirutgaver er gjort av styret i mediehuset Helgelendingen. Også Rana Blad reduserer antall papirutgivelser. Amedias distribusjonsselskap har ikke lenger mulighet til å påta seg oppdraget med å distribuere de to avisene på Helgeland, og derfor overtar Posten Norge.

Den siste tida er det blitt veldig mye dyrere å lage papiraviser. Bare det siste året er papirprisen mer enn doblet. Også trykking og distribusjon koster mediehuset langt mer enn før.

– Grepet som vi tar nå sikrer at vi kan fortsette å utvikle oss og styrke oss digitalt, samtidig som vi ivaretar de trofaste papirleserne. Jeg vil gjerne minne om at de som har såkalt Komplett-abonnent på Helgelendingen, har i tillegg til papiravisa også tilgang til over hundre norske lokalaviser over hele landet, samt Nettavisen. De kan også søke i arkivet vårt på helg.no med artikler tilbake til 2004. De kan også se Direktesport og kan se kampene til MIL og Bodø/Glimt, for eksempel.

Hurtige oppdateringer

Et av de største fortrinnene med å lese avisa på nett, er at den alltid er løpende oppdatert. Avisa har journalister på jobb mellom klokka sju om morgenen og halv ti om kvelden og i helgene, og rykker ut utenom arbeidstid hvis det skjer større hendelser.

For å kunne få full tilgang til nettavisa som abonnent, må man først registrere seg og logge seg inn. Ikke alle synes det er like enkelt å ta i bruk nettavisa.

– For å hjelpe disse til å komme i gang, vil vi invitere til åpent hus to ettermiddager. De som står fast, kan også ta med seg mobilen, nettbrettet eller pc-en og komme innom avishuset for å få hjelp, sier Jonas Brække.