Oppdatert kl. 16:33: Det er manuell dirigering på stedet. Vent på ledebil, brua kan bli stengt på kort varsel. Det er en skade på broinstallasjon. Bruen stenger på vindstyrke 22 meter i sekundet i stedet for 32 meter i sekundet.

Fylkesvei 17 over Helgelandsbrua utenfor Sandnessjøen er stengt i perioder på grunn av sterk vind. Det opplyser Statens vegvesen. Stengingen skal også ha ført til køer på stedet.

Ifølge yr.no er det meldt stiv kuling i området både fredag og lørdag, men farenivået er satt til gult på grunn av kraftige vindkast.

– Handler om trafikksikkerhet

Normalt blir brua kun stengt ved vindkast på over 32 sekundmeter, men på grunn av en løs stålvaier har denne grensen den siste tiden vært satt til 22 sekundmeter.

– Det handler om trafikksikkerhet. Vi er redd for at kabelen skal løsne helt når det begynner å rive i vindkastene, og i verste fall kan den falle ned på bilene under, sier Knut Johansen, byggeleder i Statens vegvesen, med ansvar for bruene i Nordland.

– Hva tenker du om at det blir stans i trafikken?

– Det er bare å beklage, men sånn er det dessverre, sier Johansen.

Gir blaffen og kjører over

Han forteller at det nå er manuell åpning over brua, og at de vil gå i gang med kolonnekjøring, slik at folk kan passere.

– Opplever dere at mange velger å kjøre over brua til tross for at det er stengt?

– Ja, jeg har inntrykk av at stort sett alle gir blaffen og kjører over. De kjører ulovlig, og jeg vil oppfordre dem til å følge skiltet, sier Johansen.

Byggelederen forteller at den løse stålvaieren henger 45 meter oppe i lufta, og at de nå venter på en spesial-lift fra Trondheim. De satser på at vinden skal gi seg over helga, og at feilen kan bli rettet opp på tirsdag eller onsdag i neste uke.

– Arbeidet er ikke så omfattende, det vil vi få gjort i løpet av en natt. Men vi trenger en spesial-lift for å komme oss opp dit, og det å holde på i 45 meters høyde er ikke bare bare. Vi kan maks ha vind på 13 sekundmeter mens vi sikrer kabelen, sier Johansen.