Plukket inn 300 kilo plast fredag. - Mange ønsker å hjelpe, men vet ikke helt hvor de skal få levert avfallet. Det kan vi hjelpe dem med

Asbjørn Anderssen og samboer Cathrine Jensen, håper nå at flere frivillige vil hjelpe til med å samle inn søppel på helgelandskysten. - Det er mange som vil, men som ikke vet hvor man skal gjøre av søppelet etterpå. Der kommer vi inn, sier de.

Asbjørn Anderssen og samboer Cathrine Jensen, håper nå at flere frivillige vil hjelpe til med å samle inn søppel på helgelandskysten. - Det er mange som vil, men som ikke vet hvor man skal gjøre av søppelet etterpå. Der kommer vi inn, sier de. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dersom alle kunne tatt med seg en søppelsekk når de går i skogen, eller i fjæra, og fylt denne med søppel. Da hadde vi kommet veldig langt.

DEL

Det sier Asbjørn Anderssen og Cathrine Jensen, som siden september har ryddet flere tonn med søppel ved kysten av Helgeland.

– Dette ble plukket bare i går. Vi fikk melding fra John Arnt Rosø om 300 kilo med plast på Herøy. Og mer blir det. Siden vi startet denne ryddeaksjonen, så har vi nok ryddet mange tonn. Men det trengs. Det tar ikke lang tid før det er nytt søppel å samle inn, men heldigvis ser vi at det i enkelte områder blir bedre.

Han og samboeren brenner for miljøet, og har ikke tjent en krone på innsatsen sin. Det er heller ikke derfor de gjør dette.

– Det hele begynte med at jeg synes det var så trasig med alt søppelet som samler seg opp langs strendene her på Helgeland. Så jeg tok kontakt med Clean Shores (se faktaboks. journ.anm.), og spurte om jeg kunne få hjelpe til. Og det kunne jeg. Dermed fikk jeg ansvaret for Sandnessjøen, Herøy og Dønna, sier Anderssen.

Samler inn

Med ansvaret for disse tre kommunene, så har 'Clean Shores Sandnessjøen Herøy og Dønna' sitt fokus, vært på å få flere til å samle inn søppel.

– Det er veldig mange som ønsker å være med på denne ryddeaksjonen, men som ikke helt hvordan de skal få levert fra seg avfallet. Det kan vi hjelpe dem med. Så vårt ønske nå er at alle tar med seg en blank søppelsekk når de er ute på tur. Da vil vi raskt se resultater. Det er bare å ta bilde av søppelet, og legge det inn på kartet. Så blir det samlet inn.

Mye av søppelet de finner i fjæra og på strender, er plast, tauverk og blåser.

Mye av søppelet de finner i fjæra og på strender, er plast, tauverk og blåser. Foto:

Anderssen håper at det vil kunne komme noen midler inn til prosjektet. Årsaken er at de frivillige trenger redningsvester og hansker. Det trengs også diesel og søppelsekker.

– Vi har kontaktet noen bedrifter her i Sandnessjøen, og de har vært veldig positive. Og dersom noen har gamle redningsvester som skal byttes ut, så ta kontakt. Vi overtar dem gjerne. Det handler om sikkerheten til våre frivillige.

Kommer med floa

På Facebook oppdateres aksjonen nærmest daglig.

– Hver gang jeg har oppdatert gruppa, så er det noen som har sendt et bilde. Senest ei jente på Lauvøya i går. Hun skulle bare ut og plukke litt søppel, men endte opp med å ha behov for både ATV og henger. Så mye samlet hun inn.

Søppelet kommer inn med floa. Og noen strender som har vært ryddet, må etter en periode ryddes på nytt.

– Det er svært lite privatsøppel vi finner. Det meste er næring. Tauverk, blåser og plastikk. På yttersiden av Vandve fant vi sammen med John Arnt Rosø, utrolige mengder med utenlandske plastflasker. Tauverket vi finner, har ligget der så lenge at det har grodd fast i bakken. Vi er også i startfasen med et prosjekt som er rettet mot oppdrettsnæringen, der det blir fokus på gjenbruk, forteller de.

Flott natur

Det er de siste to-tre årene som fokuset på søppel i havet, og langs norske strender har økt. (Saken fortsetter under bildet).

Det er den flotte naturen på Helgeland, som har fått Asbjørn Anderssen og samboer Cathrine Jensen, til å samle inn tonnesvis av søppel gjennom organisasjonen Clean Shores Global. Nå har Sandnessjøen, Herøy og Dønna fått sin egen lokale gruppe: 'Clean Shores Sandnessjøen, Herøy og Dønna'.

Det er den flotte naturen på Helgeland, som har fått Asbjørn Anderssen og samboer Cathrine Jensen, til å samle inn tonnesvis av søppel gjennom organisasjonen Clean Shores Global. Nå har Sandnessjøen, Herøy og Dønna fått sin egen lokale gruppe: 'Clean Shores Sandnessjøen, Herøy og Dønna'. Foto:

– Man blir eldre og forsøker å ivareta det vi har. Helgeland har så flott natur, og det er ikke så veldig morsomt å dra i fjæra og grille, og så ser det ikke ut fordi det er søppel overalt. Når man rydder så får man en veldig god følelse etterpå.

Frustrasjonen kan av og til være til å kjenne på, når man kommer tilbake, og så må man starte på nytt.

– Heldigvis ser vi at søppelmengdene minker. Vi kan i hvert fall ikke stoppe. Noe må gjøres, for fugler og fisk er jo full av plast. Når man rydder og ser hvor fint det blir, så gir det jo alle en veldig god følelse.

90 tonn

Lørdag ettermiddag går turen tilbake til Herøy på påskeferie. Men søppel skal de likevel plukke mer av. Nå håper de at flere frivillige vil være med på aksjonen.

– Ja, det blir mer plukking på oss. Dersom flere vil hjelpe til, så er det bare å ta kontakt, så skal vi organisere henting. Håpet er å få en fast frivillig på Herøy, Dønna, Austbø, og så er jeg i Sandnessjøen for å koordinere alt, sier Anderssen.

Ifølge nettsiden 'Hold Norge Rent', har det til nå vært 995 ryddeaksjoner i Norge. Av disse har 90 tonn søppel blitt samlet inn av 24.000 frivillige.

– Budskapet vårt er at man trenger ikke ta alt, men om alle tar litt så blir det bra, smiler Asbjørn Anderssen og Cathrine Jensen.

Dette er Clean Shores

Clean Shores tenker globalt, og jobber lokalt. Gir frivillige et verktøy for å etablere en rydding av strandsonen i den enkelte kommunen.

Bidrar med etableringsrutiner og råd. Oppretter Facebookside, og bidrar etter kapasitet.

Har et styre og et rådgivende organ, samt bygger fond for prosjekter med samme formål.

Holder foredrag før dugnader for skoleklasser, og engasjerer lokalsamfunnet gjennom dugnader, treff, medlemskap, sertifiserings ordninger, partnerskap og sponsorer.

Samarbeider med alle tilliggende krefter som FN, Hold Norge Rent, Miljødirektoratet og Miljøverndepartementet.

Eventuelle inntekter genereres nesten i sin helhet til lokalsamfunnet. Har åpent regnskap.

Artikkeltags