Unge sykkelryttere fra Mosjøen og Sandnessjøen deltar i NM som starter til helga. Helgeland har aldri hatt så mange gode ryttere, og det er Martin Solhaug Hansen (19), Daniel Smajkic Årnes (22), Karl Emil Kjeldsand (17) og Elias Segtnan Thoresen (17) som skal sykle ett eller flere ritt i sykkel-NM i Trøndelag fra 19. til 26. juni.

Det er IL Sverre i Levanger og Steinkjer Cykleklubb som arrangerer de fire konkurransene i NM sammen med Norges Cycleforbund.

Første sesong som senior

Martin er inne i sin første sesong som senior, og han har skiftet klubb fra Mosjøen og Omegn Cycleklubb til Stjørdals-Blink. Han avslutter siste året på videregående skole nå, og han har tenkt å satse knallhardt.

– Jeg er veldig motivert for å satse, og jeg skal ikke gå skole til høsten. Det blir jobbing og trening, og jeg satser sammen med ni andre ryttere i Stjørdals-Blink. Vi er stort sett like gamle og utgjør et ungt lag, sier Martin som startet sesongen med et armbrudd.

– Det ble et lite opphold på to-tre uker etter en uheldig skitur til Pølsedalen. Nå har jeg operert inn en plate i armen, og jeg har fått med meg både norgescup, Ringerike Grand Prix, Sundvollen Grand Prix og Stockholm 4-dagers. Det har gått bra, sier Martin som i første omgang skal bo hjemme i Mosjøen.

Trening i Spania

– Jeg satser på et treningsopphold i Spania før jul, og et lang opphold i Spania etter jul. Det blir litt sammen med klubben og litt alene. Skal jeg utvikle meg må jeg til utlandet for å trene i vinterhalvåret, og jeg er innstilt på å gjøre et forsøk, sier han.

Martin har allerede markert seg i sin nye klubb. De har kjørt flere ritt som lag, og Martin har vært topp-3 i laget. I søndagens U23 fellesstart er det åtte ryttere på laget til Stjørdals-Blink.

– Vi er stort sett like gamle alle sammen, og vi har trent mye lagkjøring. Nå får vi virkelig testet oss til helga, og vi må prøve å markere oss i feltet.

– Tøffeste rittet

Martin skal sykle alle de fem rittene har har mulighet til under NM-uka. Først er det U23 fellesstart, og etterpå fortsetter det med lagtempo, individuell tempo, gateritt og senior elite fellesstart.

– Det tøffeste rittet blir selvsagt fellesstarten i eliteklassen neste søndag. 145 ryttere med alle de norske stjernene på plass. Vi håper selvsagt på at vi får noen med i det første bruddet, men det er tøffe vilkår og alle vil være med å markere seg, sier Martin som ser fram til å sykle i samme felt som Alexander Kristoff og de norske stjernene.

– Vi kan jo håpe på å bli med i et tidlig brudd. Når de store lagene, som UNO-X og COOP, begynner å kjøre blir det sannsynligvis bare å henge på feltet så godt som mulig. Jeg tror ikke noen fra oss er med i finalen for å si det sånn.

Deltakere fra Helgeland:
Martin Solhaug Hansen
, Stjørdals-Blink sykler fellesstart U23 (72 deltakere), lagtempo, tempo gateritt og fellesstart elite.
Daniel Smajkic Årnes, Kristiansands CK sykler lagtempo, tempo, gateritt og fellesstart elite.
Karl Emil Kjeldsand fra Sandnessjøen sykler sin første sesong i junioklassen, og representerer Glåmdal SK fordi han går på NTG Kongsvinger. Han deltar i fellesstart (70 deltakere), lagtempo (Glåmdal SK har tre lag), tempo og gateritt.
Elias Segtnan Thoresen, Mosjøen Og Omegn Cycleklubb sykler NM Terreng på LIllehammer søndag, og blir med på NM lagtempo på Steinkjer sammen med to ryttere fra Region Midt. De danner et regionslag.

Program - NM sykkel 2022
Søndag 19. juni: Fellesstart K/M-junior og K/M-U23 (Skogn)
Menn Junior: 130,2 km.
Menn U23: 151,9 km.

Tirsdag 21. juni: Lagtempo (Steinkjer)
Menn Junior: 25 km
Menn Elite: 50 km

Torsdag 23. juni: Tempo (Steinkjer)
M Junior: 25 km
M Elite: 25 km

Fredag 24. juni: Gateritt (Levanger sentrum)
Søndag 26. juni: Fellesstart K/M Elite (Levanger/Skogn)
M Elite: (190 km) Start på Magneten i Levanger, og rittet avsluttes med 7 runder i rundløype og målgang på Skogn