Gå til sidens hovedinnhold

Helga byr på snømengder opp mot 40 centimeter: – Det er i alle fall vinterlig

Artikkelen er over 3 år gammel

Mye snø, vind og snøfokk fører til lokalt vanskelige kjøreforhold på Helgeland – meteorologene har sendt ut gult farevarsel for fredag og lørdag.

– Været vil fortsette slik som det har gjort i går og i dag med snøvær. Det vil også være nordvestlig vind mellom liten til stiv kuling på kysten, sier Ragnhild Nordhagen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Ifølge målestasjonen på Mosjøen lufthavn har det snødd 10 centimeter i løpet av det siste døgnet, men ifølge Nordhagen kan dette være lokalt og mengden vil variere fra plass til plass.

– Det er ofte store lokale forskjeller når du har bygevær, men det vil bli jevnt og trutt med byger i form av snø gjennom helga, sier hun.

I Mosjøen kan det fort komme 10 til 20 centimeter snø, opp mot 30 til 40 centimeter, lokalt i helga.

– Det er i alle fall vinterlig. De fleste vil nok ha snø, og ikke regn, sier Nordhagen.

Temperaturen vil holde seg på et par minusgrader, men det er kaldere i indre strøk ned mot minus 10 grader. Søndagskveld vil nedbøren avta og temperaturen synke.

– Det blir nok veldig fint i neste uke når det blir klarvær. Dere får nå et påfyll av snø de neste dagene, også vil det bli tørt og kaldt i starten av neste uke.

– På Twitter melder meteorologene om at det i dag er utrygt for torden i Nordland: «Om vinteren kan torden oppstå på kysten av Vestlandet og nordover. Det er fordi havet er relativt varmt i forhold til luften, som kan skape kraftige byger med både snø, hagl, lyn og torden». Vil vi merke noe på Helgeland?

– Utslaget er mest nord i Nordland, og da er det helst i løpet av natta. Om man hører noe tordenvær så er ikke det umulig at det kan trekke inn mot Helgeland, men det er høyere sannsynlighet lenger nord, sier Nordhagen.

Kommentarer til denne saken