Det hele startet som en vill idé om et skirenn midt i Mosjøen sentrum.

– Det kom opp en idé, og vi handlet meget raskt. Jeg kan vel trygt si at alt ikke var på plass, men i løpet av noen hektiske uker fikk vi arrangert et showrenn som fikk enorm god mottakelse. Det småregnet i gåtata denne torsdagkvelden, men folk møtte opp i tusentalls, og den stemningen tror jeg nesten ikke vi har hatt siden, sier Trond Are Rasmussen som var sentral da idéen ble unnfanget.

Det var han og kompisene i Helgeland Event som hadde idéen, og de fikk med seg de fem skiklubbene i kommunen i arrangementet.

– Vår egen toppløper

En delegasjon fra Mosjøen reiste til verdenscupsprinten i Drammen for å rekruttere løpere, og for å snakke med arrangørene. De gikk rett inn på ordførerens kontor, og de fikk komme på indre bane under arrangementet med VIP-skilt rundt halsen.

– Heldigvis hadde vi vår egen toppløper Guro på landslaget, og hun var portåpner for oss. Ellers gikk vi rett på sak og inviterte alle vi kunne tenke oss, sier Rasmussen.

Guro Strøm Solli var med på planlegginga helt fra ideen ble født, og hun var egentlig overrasket over responsen.

– Jeg trodde vi skulle få til et godt renn, men jeg trodde ikke at storparten av de norske løperne var så velvillig innstilt. Dette skulle være et prøverenn, og så ble det rett og slett en pangstart. Det var imponerende hva initiativtakerne fikk til, og jeg syns også det var artig å jobbe med rennet, sier hun.

Bysprintens historie i sentrum av Mosjøen

2007: Den første Bysprinten i Mosjøen på en torsdagskveld.
2008-2013: Bysprinten i sentrum av Mosjøen. Ungdomssprint og barneskirenn i tillegg til flere arrangement.
2014: Avlyst på grunn av snømangel, men det ble et arrangement i juni
2015-2019: Bysprinten i sentrum av Mosjøen
2020: Avlyst på grunn av koronapandemien (planlagt gjennomført på Kippermoen)
2021: Avlyst i april. Bysprinten Summer Tour 25.–28. august
2022: På plass igjen i gågata i Mosjøen

Besøkte Tour de Ski

Arrangørene av Bysprinten lå ikke på latsiden foran neste års renn, og de reiste til Val di Fiemme og oppsøkte løperne under Tour de Ski i nyttårshelga 2008.

– Da fikk vi kontakt med legenden Christian Zorzi som hadde hatt alle spurtduellene mot Thomas Alsgaard. Vi klarte å få han på trua, og vi fikk den duellen i reprise i gågata i Mosjøen. Ellers har vi hatt mange dueller, og den kanskje aller artigste var Marit Bjørgen mot Petter Northug i 2011. Det var etter VM i Kollen og begge var innstilt på show. Det var en duell som fikk internasjonal oppmerksomhet, og luringen Northug vant selvsagt knepent, sier Rasmussen.

Tor Arne lot seg ikke stoppe

Arrangørene av Bysprinten har hele tida klart å knytte til seg engasjerte løpere som gjør mer enn bare å stille opp i selve rennet.

To gode eksempler er Øystein Pølsa Pettersen og Tor Arne Hetland som har blitt ambassadører for showrennet.

Tor Arne var med fra starten som løper, og i 2009 var han skadet og havnet i kommentatorboksen sammen med Lyder Sund. Der ble han værende etterpå.

– Det er noe av det første jeg legger inn på kalenderen om høsten. Når de bestemmer seg for dato er det bare å tilpasse alt det andre, sa Hetland i et intervju med Helgelendingen.

Et godt eksempel hvor høyt han verdsetter Bysprinten er reisen hans det året askeskyen stoppet all flytrafikk i Europa.

– Det var i 2010 og jeg var landslagstrener i Sveits. Jeg kom til København og ikke lenger. Da var gode råd dyre, men jeg tok danskebåten til Oslo og fikk meg en leiebil. Så kjørte jeg bare oppover, sier Tor Arne som har vært landslagstrener i Tyskland, Sveits, Canada og Norge etter at han la opp i 2009.

– En fot innenfor

– Vi har vært heldige, og litt ubeskjedent sagt dyktige, sier Trond Are Rasmussen.

Han ramser opp navn på løpere som har satt Norge på kartet de siste 20 årene. Alt fra VM og OL-vinnere som Tor Arne Hetland, Ola Vigen Hattestad, Marit Bjørgen, Petter Northug, Therese Johaug, Johannes Høsflot Klæbo Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber til utenlandske toppløpere som Tobias Angerer, Christian Zorsi, Petra Majdic, Dario Cologna, Emil Jønsson, Denise Herrmann og Charlotte Kalla.

– Det pussige er at vi ikke trenger å fortelle så mye. Alle vet om Bysprinten, og det er godt å ha en fot innenfor i løpermiljøene. Spørsmålet er hele tiden hvor mange vi skal ha med. Det er viktig for oss å ha med lokale løpere fra Helgeland som får sjansen til å gå mot de beste. Vi tror det er en uvurderlig motivasjon.

Snø nesten aldri problem

Det er aldri snø i bygatene i Mosjøen i april. Derfor har frakting av snø vært et tema hvert eneste år.

– Det var helt spesielle forhold i 2014, og det fantes ikke snø i nærheten. Vi kunne hentet langveis fra, men det var vi ikke interessert i. Litt av vitsen med snøen vi kjører inn til byen er at den skal være kortreist. Noen ganger har vi laget kunstsnø, men de aller fleste årene har Sjåmoen vært redningen. En fantastisk innsats av et korps med lastebilsjåfører, og av kommunens folk som legger til rette. Rammen rundt arrangementet har vært den samme i alle år, men vi hadde planer om å flytte Bysprinten til Kippermoen i 2020. Da fikk vi dessverre ikke anledning til å arrangere på grunn av pandemien. Det samme skjedde i april i fjor, og i vinter kunne vi ikke ta beslutningen om Bysprinten før vi visste hvilke restriksjoner som kunne vare. Derfor ble det renn i sentrum i år også, men en langsiktig plan om å flytte til Kippermoen ligger der, sier Trond Are Rasmussen.

Alle vinnerne i Bysprinten:

2022: Hanne Wilberg Rofstad og Johannes Høsflot Klæbo
2019: Ane Appelkvist Stenseth og Johannes Høsflot Klæbo
2018: Julie Myhre og Johannes Høsflot Klæbo
2017: Mari Eide og Johannes Høsflot Klæbo
2016: Barbro Kvåle og Emil Iversen
2015: Barbro Kvåle og Anders Gløersen
2014: Avlyst på grunn av snømangel
2013: Magdalena Pajala, Sverige og Erik Brandsdal
2012: Laurien Van der Graaf, Sveits og Erik Brandsdal
2011: Marit Bjørgen og Teodor Peterson, Sverige
2010: Kjersti Bø og Simen Østensen
2009: Aino-Kaisa Saarinen, Finland og Ola Vigen Hattestad
2008: Guro Strøm Solli og Børre Næss
2007: Petra Majdic, Slovenia og Børre Næss

Bildeserie

SE BILDENE: Finalene i Bysprinten

Bildeserie

Se folkelivet og den gode stemningen blant publikum