Foruten den Ålesund-baserte Gil Edwards på Garasjepuben vartet de lokale bandene Ernst og Jång og Hans Arne Forsback band opp med henholdsvis blues og country i Kulturverkstedet og på Gilles fredag kveld.

Lørdag trollbandt Helgeland Sinfonietta med den etterhvert tradisjonsrike Operasfesten under Tiendebytte i Kulturhuset.

Koronaregimet sørget for at maksimalt 50 personer kunne besøke konsertene på Gilles og i Kulturverkstedet. Et hengivent publikum i salen og puben og dedikerte musikere i bandet til vokalist og gitarist Ernst Hegdal fredag sørget uansett for lun og akkurat passe bluesaktig stemning.

Bluesens historie

Eller, som frontfiguren Hegdal selv sa før han blueset seg ut i første låten sammen med bandet sitt:

– Nå skal vi ta det kule easy. Nå skal vi ikke stresse. Nå skal vi flate ut før helga.

Hegdal introduserte for øvrig kveldens begivenhet med en kort innføring i bluesens historie. Selve konserten tok for seg blues fra rundt 1960 og til i dag.

Ernst og Jång består i utgangspunktet av Ernst Hegdal og Knut Hov. Men duoen henter som smått inn ulike musikere med en smule blues i blodet. Fredag besto gjengen på scenen i Kulturverkstedet foruten Hegdal av Knut Hov på gitar, Harry Hansen på trommer, Kjetil Valåmo på bass og Jon Rune Vilmones på tangenter.

Les også

Perfekt miks på bluesrockveld

På scenen for andre gang

Omtrent på samme tidspunkt fredag bød Hans Arne Forsback med band på Gilles på en hyllestkonsert til den amerikanske køntrilegenden Merle Ronald Haggard (1937-2016), samt litt annet countrysnadder.

Med seg på scenen hadde Forsback datteren Inger Lise Forsback, som ifølge opphavet sto på en scene for andre gang i sitt liv fredag.

Og det med real køntriknekk i stemmen.

Da er det trolig greit å ha med en far med stor sceneerfaring. I så godt som hver helg i over to tiår, fra 1971-1992, turnerte Hans Arne land og strand. Men han har som smått dukket opp i rampelyset også seinere.

– Akkurat i dag er første gang jeg står på scenen på ett år. Jeg er spent og gleder meg kjempemye. Men jeg er ikke nervøs. Det blir flott å stå på scenen igjen, sier en smilende Hans Arne Forsback før sceneentrè fredag kveld.

Bandet til Forsback består foruten far og datter av Steinar Schrøder på steelgitar, Roger Svartvatn på trommer, Knut Aune på bass og Frode Hansen på gitar.

– Dette er folk som virkelig kan country. Jeg kan som eksempel nevne at Roger har turnert med Merle Haggard, sier Forsback.

Operakonfekt

Koronaforordninger bremset antall mennesker også i lørdagens Operafest i Tiendebytte i Mosjøen kulturhus. Men salen var så full som den kunne være under de rådende omstendighetene. Konferansier Trond Wika og Helgeland Sinfonietta presenterte det Wika omtalte som en konfekteske av operastykker.

Operasangerne var Birgitte Lindås Christeinsen, Håvard Stensvold, Tina Therese Tuven og Kristian Krokslett. Dirigent var Nicholas Carthy. Underveis utførte for øvrig Wika et kort sceneintervju med Lindås Christensen og Tuven.