Gå til sidens hovedinnhold

Havnearbeiderne kan få smekk av EFTA-domstolen

Artikkelen er over 5 år gammel

Er havnearbeidernes fortrinnsrett til lossing og lasting av skip i norske havner i strid med EØS-avtalen? En avgjørelse ventes i EFTA-domstolen tirsdag.

– 100 års havnemonopol kan være slutt, og alle havnekonfliktene må avsluttes, dersom EFTA-domstolen setter de to aktuelle tariffavtalene til side, sier advokat Nicolay Skarning til NTB. Han representerer Holship og Bedriftsforbundet i den betente og langvarige konflikten med Norsk Transportarbeiderforbund om arbeidet i norske havner.

Stridens kjerne er kravet fra LO om at Holship må slutte seg til rammeavtalen for losse- og lastearbeidere. Denne gir havnearbeidere i Transportarbeiderforbundet fortrinnsrett, på bekostning av uorganiserte og organiserte i andre forbund. En tilsvarende rammeavtale for de mindre havnene er også aktuell i sammenhengen.

Tapt

Holship vil bruke sine egne ansatte til laste- og lossearbeid i Drammen havn, men har tapt saken i tingretten så vel som i lagmannsretten. Tariffkonfliktene i Tromsø og Mosjøen samt Risavika i Stavanger kretser også rundt fortrinnsretten, som LOs motparter mener er i strid med EØS-avtalens konkurranseregler og artikkel 31 om fri etableringsrett.

En høyesterettsdom fra 1997 er lagt til grunn for vurderingene i tingretten og lagmannsretten, men Høyesterett tok den gang ikke stilling til spørsmålet om EØS-avtalen, framholder Skarning.

– Nå har Høyesterett tatt inn vår anke og sendt saken til EFTA-domstolen for råd. Dette rådet kommer nå, og vi legger til grunn at Høyesterett vil følge dette rådet, sier han.

Ikke redd

Nestleder Terje Samuelsen i Norsk Transportarbeiderforbund tror ikke rådet fra EFTA-domstolen nødvendigvis vil bli lagt til grunn når Høyesterett vurderer saken.

– Det er opp til Høyesterett å vurdere om rådene fra EFTA-domstolen er i tråd med Grunnloven eller ikke, sier han til NTB.

Konflikten ved norske havner har pågått i mer enn to år og kostet Transportarbeiderforbundet godt over 20 millioner kroner.

– Det er en prinsipielt veldig viktig sak som handler om retten til å kreve en tariffavtale. Vi kommer ikke til å gi etter, sier Samuelsen.

Forbundet hans har lenge stått i en opprivende indre konflikt om strategi og virkemidler i konflikten med selskapene og arbeidsgiverorganisasjonene. Tidligere i år trakk Ap-mannen Roger Hansen seg som forbundsleder og overlot jobben til nestleder og Rødt-medlem Lars Johnsen, som lenge har ønsket en mer aktivistisk linje. (

Kommentarer til denne saken