– Tenk å sitte på flybridgen og nyte Kari Bremnes!

Festivalklar: Anita Utland, Benny Eriksen, Jonny Selsøyvoll, Ronald Utland, Inger Jørgensen og Unn Hopaneng Selsøyvoll skåler for Havnafestivalen 2017. – Mye bra musikk! konstaterer gjengen som kommer sjøveien fra Mo i Rana til Sandnessjøen. Foto: Stine Skipnes

Festivalklar: Anita Utland, Benny Eriksen, Jonny Selsøyvoll, Ronald Utland, Inger Jørgensen og Unn Hopaneng Selsøyvoll skåler for Havnafestivalen 2017. – Mye bra musikk! konstaterer gjengen som kommer sjøveien fra Mo i Rana til Sandnessjøen. Foto: Stine Skipnes

DEL

Historiens første Havnafestival er klar – med 14 band, 1.000 porsjoner sushi og 2.500 solgte billetter – så langt.

– Det blir mye bra musikk i helga, sier Ronald Utland og ramser opp Kari Bremnes, Morten Abel, Helgeland Gitarunion, Halvdan Sivertsen og Hellbillies.

Tidlig ute

Ronald kom sjøveien fra Mo i Rana til Sandnessjøen allerede torsdag, og er vel installert i havna sammen med Anita Utland, Benny Eriksen, Jonny Selsøyvoll, Inger Jørgensen og Unn Hopaneng Selsøyvoll. Gjengen er vel vant med festivaler, og har vært på både Roots, Sjarken, Træna og på Robbie Williams i Granåsen. Neste helg venter Verketfestivalen.

– Er Havna bedre enn Verket?

– Hehe, vi må lese oss opp på programmet før vi kan uttale oss om det.

– Er dere musikere selv?

– Nei, totalt umusikalsk. Jeg kan ikke engang plystre på damene, humrer Benny.

Kick av full rulle

Hege Martiniussen skal sørge for at festivalgjengerne ikke går utørste hjem. Hun er klar for sin 23. festival og kan blant annet friste med Havnaælet fra Mack Microbryggeri. Hege begynte som frivillig festivalarbeider og har blant ni Verketfestivaler på CV-en, i tillegg til Bukta, Rød Snø og Smelteverket. Nå driver hun og ektemannen eget firma med festivaler som spesialitet. Stikkordet er effektivisering.

– Jeg synes det er artig og jobbe og ha ansvaret. Jeg har fått en god del erfaring og lærer opp folk. Så er det full rulle og da får jeg kick, smiler hun. Ektemannen Bent Ivan Martinussen er områdesjef for Havna, mens fruen har stålkontroll på baren.

– Forventninger?

– Det blir spennende værmessig, men egentlig tror jeg det blir bra stemning uansett. Dette er jo en ny festival, så alle har nok litt nerver, men det kommer til å bli kjempebra!

Nærheten til havna

«Kontrollert kaos» sier Harald Carlsen, fra arrangørstaben. Hittil er det solgt 2.500 billetter, det vil si festivalpass og dagspass.

– Det betyr røffly 1.700–1.800 mennesker inne på området.

– Og da blir det overskudd?

– Jeg vil si at det ser bra ut – hvis ikke alle som er her skal drikke vann i helga.

Havnadagene med hoppeslott, boder og tilbud i butikkene regnet bort fredag, men Carlsen har tro på at dagene skal spikres ei helg i året. Lørdag blir det Barne-Havna med konsert i Kulturbadet. Videre satser arrangøren på kortreist sjømat anført av Lovundkokken Tomas Nilsen. Det blir forhåndsbestilling av treretters på Feskemottaket, mens festivalgjengere flest fristes med fiskekaker, bacalao og sushi.

– Hva skiller Havna fra andre festivaler?

– Det er jo nærheten til havna. Hvis været blir bra er det ingenting som kan matche våre fasiliteter. Tenk å sitte på flybridgen og nyte Kari Bremnes!

Nærheten til havna krever vakthold på hver brygga døgnet på tamp.

– Hvordan går det å få tak i folk?

– Bra, men det blir aldri nok. Vi har fått med mage helt på tampen. Brobyggerstiftelsen samarbeider med et profesjonelt vaktselskap og har en vaktstyrke på 70–80 mann.

Arnt Remy Åvik er en av dem som sørger for at båtfolket kan legge trygt til kai.

– Hittil er det kommet 50 båter. De kommer fra Herøy, Dønna, Træna, ja hele Helgeland. Og så er det en seilbåt fra Frankrike.

Artikkeltags