Gå til sidens hovedinnhold

- Utidig å bruke Arctic Race til politiske markeringer

Artikkelen er over 5 år gammel

Det sier Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl om frontingen av flyplassprosjektet i forbindelse med ARN. Oppdatert søndag.

Lørdag går Arctic Race of Norway-sykkelrittet forbi Hauan, hvor Rana-leiren av flyplasstriden ønsker ny storflyplass.

NRK skriver at flyplasstilhengerne lørdag har planlagt en markering idet syklistene sykler forbi. Rana utviklingsselskap har blant annet hentet inn elever ved Polarsirkelen videregående skole, som stiller på Hauan med spade og arbeidsklær og vester med skriften «Her bygges ny flyplass» på baksiden.

- Jeg tar helt avstand fra den typen aktivitet som de driver med. De burde holde seg for god til å bruke denne flotte anledning til å flagge en så betent sak. Det er utidig, sa Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl om markeringen til NRK.

– Man var på forhånd enig om at Arctic Race var en flott anledning til å løfte fram hele Helgeland. Så forsøker man å fremme et prosjekt som 12 av 18 kommuner har sagt nei til. Det burde man rett og slett holde seg for god til, sier Bjørn Larsen, leder i Mosjøen næringsforening.

– Mange i Mosjøen vil ha et bedre flytilbud, og denne flyplassen vil gi muligheter for hele regionen. Vi bygger veier for fem milliarder på Helgeland som skal gjøre denne flyplassen tilgjengelig for alle, svarer Henrik Johansen, leder ved Polarsirkelen lufthavnutvikling.

Lørdag sendte Bjørn Larsen en e-post til Tv2 om temaet.

– Man har allerede misledet TV2 til å tro at den ønskede flyplassen i Mo i Rana er vedtatt. Dette ble i går, fredag, sagt i den ene reportasjen fra KulTour. Dette er langt fra sannheten, og er et svært politisk betent tema på Helgeland. Rana forsøker å tvinge igjennom et vedtak utenom normale prosedyrer gjennom NTP. Selv om at både statsminister og samferdselsminister har vært klare på at slike prioriteringer SKAL prioriteres gjennom NTP. Håper ikke TV2 i fortsettelsen vil være med å legitimere et slik skittent politisk spill. Og at dere unnlater å lage reportasje med Dag-Otto, eller sende fra denne demonstrasjonen i dag, skrev Larsen.

"– Arctic Race er et idrettsarrangement, og det skal ikke brukes til å spre politisk propaganda som det gjøres her.

Bjørn Larsen

Leder, Mosjøen næringsforening

Han utdyper til Helgelendingen.

– Tv2 viste ikke noe av stuntet lørdag, men de har tydeligvis blitt feilinformert av Rana. Som når de viste til at her skal det bygges flyplass. Det framstår som om det er vedtatt, mener Larsen. Spesielt liker han dårlig at dette ble lagt til Arctic Race of Norway.

Hele Helgeland

– Vi i næringslivet diskuterte ARN i forkant, også før løypene var lagt, at dette skulle være et Helgelands-prosjekt, hvor Helgeland skulle bli frontet som helhet. Derfor synes jeg dette er et utidig og unødvendig stunt, mener Larsen. Han forklarer også hvordan NRK-saken ble til.

– Det var ikke jeg som hadde tatt kontakt med NRK for å be de lage saken. De hadde fått pressemelding fra Polarsirkelen lufthavnsutvikling om stuntet.

En kortere versjon av denne saken skapte debatt på helg.no i helgen, og saken har også fått reaksjoner hos NRK Nordland.

– Arctic Race er et idrettsarrangement, og det skal ikke brukes til å spre politisk propaganda som det gjøres her. At Tv2 attpåtil blir feilinformert synes jeg ikke noe om, avslutter Larsen, som likevel synes tv-kanalen rettet dette godt opp.

Kommentarer til denne saken