Krevende, men vil ikke utelukke byggestart på Hauan i 2018

Kjell-Idar Juvik og Eirik Sivertse, begge AP,  ønsker at staten skal fullfinansiere en ny flyplass ved Mo i Rana.

Kjell-Idar Juvik og Eirik Sivertse, begge AP, ønsker at staten skal fullfinansiere en ny flyplass ved Mo i Rana. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Rana-ordfører Geir Waage har klokkertro på byggestart på Hauan allerede neste år.

– Krevende, men jeg kan ikke utelukke det, sa stortingsrepresentant Eirik Sivertsen på en pressekonferanse på Røssvoll klokka 10 onsdag formiddag.

Sivertsen er første nestleder i Stortingets Transport- og kommunikasjonskomite og presenterte onsdag Arbeiderpartiets NTP-forslag sammen med Kjell-Idar Juvik som er saksordfører for Avinor-meldinga i komiteen.

De to Ap-representantene er klar på at det nå er tverrpolitisk enighet på Stortinget om at Kjærstad og Stokka skal bestå etter at Hauan er satt i drift. På spørsmål fra Helgelendingen måtte de imidlertid vedgå at det ikke kan knyttes evighetsgarantier til noen politiske vedtak.

Arbeiderpartiet mener det er en statlig oppgave finansiere og drive norske flyplasser. Eirik Sivertsen gjorde det klart at Ap vil øke det statlige bidraget med 450 mill. kroner til 1,92 mrd. kroner i periodene 2024–2029. Resterende beløp på 150 mill. kroner skal finansieres innenfor Avinor sine investeringsrammer på ordinær måte.

– Med dette opplegget ivaretar vi både det offentlige eierskapet til flyplassene og sikrer at staten betaler. Det er ikke kommunens oppgave å betale for statlige flyplasser, sier Sivertsen ifølge en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

Ordfører Geir Waage ser for seg at det nå er naturlig å oppta forhandlinger med statlige myndigheter om en forskutteringsordning som kan bidra til byggestart på Hauan så snart som mulig.

 - Spaden skal i jorda til neste år, understreket Waage, selvfølgelig til dundrende til applaus på Røssvoll. 

Artikkeltags