Under Festspillene Helgeland vil filmseansen «Det meste av hav» arrangeres i Mosjøen Kulturhus den 6. juli klokken 16:00.

Det er filmskaper Trygve Luktvasslimo som har blitt invitert av Festspillene Helgeland til å plukke ut filmene på programmet. Han er bosatt i Lofoten og for tiden aktuell med hørespillkomedien «Mulighetsperleporten».

Filmprogrammet varer i to timer og 15 minutter, og inneholder fire filmer som på hver sine måter utforsker det store blå – det som det faktisk er mye mer av på jorda enn på jord – havet. Luktvasslimo har valgt å kalle denne kinovisningen «Det meste hav».

– Filmene i «Det meste er hav» minner oss på om at havet er både hverdag og uendelighet. Der forliser cruiseskip og der seiler sildetrålere side om side. Havet rommer øde øyer hvor kulingen aldri løyer. Havet svelger stille unna menneskehetens avgasser og synder. Vi plukker plast i fjæra, men ¾ av søpla vår synker til bunns og vi treffer den senere igjen på vår egen middagstallerken. Filmene i «Det meste er hav» handler om utopisk lengsel og store mysterier. Det fascinerende havet har vært motiv for menneskenes historiefortelling i uminnelige tider, skriver Festspillene Helgeland i en pressemelding.

Filmene:

  • Tenk deg at du ville leve isolert og avskåret fra sivilisasjonen. Tilbaketrukket på en øde øy, med bare hav som skiller deg fra Antarktis. Filmen I Go Further Under av tasmanske James Newitt er basert på den sanne historien om Jane Cooper som i 1971, da hun var 17 år, overtalte noen lokale fiskere til å ta henne til DeWitt Island. Jane Coopers radikale avvisning av det samfunnet hun hadde vokst opp i skapte store kontroverser. Den tasmanske regjeringen og politimyndighetene forsøkte med både moralske og juridiske argumenter å hente henne tilbake. Mediene ble besatt av ideen om den unge kvinnen alene på den øde øya og forsøkte å skape sine versjoner av hennes historie. Jane Cooper fikk også en fanskare fra folk rundt om i verden som romantiserte historien hennes og sendte henne brev. Selv imøtekom aldri 17-årige Cooper presset om å føye seg under samfunnets konvensjoner. Filmen er en blanding av fiksjon og dokumentar hvor filmskaperen beskriver en kvinne som ikke lar seg definere.
  • I animasjonsfilmen Pearl Diver av Margrethe Danielsen går tre forhold går slutten. Et pinnsvin forelsker seg i en ballong, men et farlig tredagersskjegg lurer når hverdagen setter inn. Isen brytes mellom et arktisk/antarktisk kjærestepar og to naive østers lengter etter samvær – atskilt av hav.
  • Silda vandrer årlig forbi Helgelandskysten og til Møre for å gyte. Dokumentaren Havets sølv av Are Pilskog studerer dette mirakelet i farvannene rett utenfor vår egen stuedør. Enorme mengder fiskeegg duver i havet, som et gigantisk, grått teppe. Filmen viser, gjennom ett år, sildas livssyklus og alle dyre- og fuglearter som er avhengige av silda, der den går fra egg til yngel og derfra til voksen fisk som selv skal gyte. Går noe galt i sildas livssyklus, vil dette få dramatiske konsekvenser for andre fisker, hval, sjøfugl – og til slutt, oss mennesker. Havets sølv har vunnet flere gjeve priser og ble sett av 600.000 da den gikk på NRK i 2012. Under festspillene får vi en sjelden anledning til å se denne storslagne, påkostede og dramatiske naturfilmen på kino.
  • I det luksusleilighetsskipet The World seiler forbi Lofoten, kaprer klimarevolusjonære Amelia (14) og Steven (12) fartøyet, som en del av deres plan om å eliminere samfunnets verste fiende: likegyldige voksne. I novellefilmen Den veganske tannbørsten av Trygve Luktvasslimo får de etterhvert så velkjente argumentene fra klimadebatten en hul klang og en bitter ettersmak. CO₂-utopikere, religiøse, skeptikere og fornektere, krigere og økoliberale – alle står i fare for å ende opp på havets bunn når barna tar over The World.