Nettavisen: Hans-Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Helvete, er død. Det bekrefter familiemedlemmer i Tvedestrand overfor Tvedestrandsposten.

Den kjente artisten bodde i Tvedestrand på 80-tallet, mens han var ungdomsskoleelev.

Husby etterlater seg en datter som han har sammen med ekskona Gro Skaustein (41).

- Minnene lever videre

Blant de første til å reagere på dødsfallet, er Per Heimly, som kjente Husby godt. Han har lagt ut et bilde av artisten på Facebook med tre hjerter som bildetekst.

Artisten Carina Dahl har også tatt til sosiale medier for å sørge.

– Dette er bare så trist. Pappa vekket meg hjemme i Trh i dag med nyheter som har gjort dagen her tung.. Onkel Hank, minnene lever videre! starter hun innlegget sitt på Instagram med.

Lang og suksessrik karriere

Husby er for mange aller best kjent som tidligere medlem av det norske hardrock- og punkbandet «Turboneger», som han gjorde karriere med fra tidlig 1990-tallet til 2010. Med Hank von Helvete som frontfigur fikk bandet suksess langt utover Norges landegrenser med hits som «Ass Cobra», «Apocalypse Dudes» og «Fuck The World».

Siden den gang har han gjort stor karriere på egne ben. Husby har også vært et kjent fjes i TV-ruta i flere norske TV-programmer, blant annet som dommer i «Idol» i 2011. Samme år debuterte han som soloartist med albumet «I Ljuset av Cornelis».

I 2013 deltok Husby i Melodi Grand Prix med sangen «No One», men kom ikke til den norske finalen. Siden 2018 har han gitt ut musikk under artistnavnet Hank von Hell. I november 2018 kom albumet «Egomania», og året etter forsøkte han seg i Melodi Grand Prix for andre gang med sangen «Fake It». Der ble han imidlertid slått ut allerede i første runde.

Hank von Helvete, eller «Hertugen», «Herr Tugen» og «Hertis» som han også ble kalt, tok også steget opp på teaterscenen som Jesus i musikalen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teater, og i den svenske filmen «Cornelis» spilte han rikstrubaduren Cornelis Vreeswijk.

Tidligere i år ga han ut en versjon av Vreeswijks «Turistens Klagan». Utgivelsen var en del av en internasjonal kampanje, «Out of darkness», som tok sikte på å skape bevissthet rundt mental helse, ensomhet og depresjon, ifølge Flatcity Studio som produserte låta.

I september 2020 deltok Dyvik på Kirkens bymisjon sitt frokostseminar i Mosjøen og fortalte om sin historie.

Tøff kamp mot rus

Til tross for stor suksess i karriereveien, har imidlertid ikke alt vært en dans for Husby. I 2012 ga han ut boken «Hank» - livshistorien til Hans-Erik Dyvik Husby, der han brutalt ærlig åpnet opp om en mangeårig kamp med rus.

Etter en turbulent barndom, der moren hans blant annet døde av kreft på seksårsdagen hans, flyttet Husby til Oslo allerede som 16-åring. Før Oslo hadde barndommen vært et flyttelass mellom Lofoten, Fauske og Rognan. Han bodde også noen år i Tvedestrand og på Sørlandet.

I boka skildret han rusproblemet sitt som en flykt, og noe han ikke klarte å få kontroll på. Detaljene førte blant annet til oppvask i «Turboneger»-gjengen, og kritikk mot rusomsorgen. Blant annet delte han detaljer om hvordan han og den daværende ektefeller holdt på å bli fratatt datteren fordi de begge slet med rusproblemer. Ifølge boka skal Husby ha misbrukt narkotika mens Skaustein gikk gravid.

Søndag 7.november opptrådte han på Hjertefred for å sette fokus på menns psykiske helse og selvmord.

- Han beskriver seg selv som en smerteengel med sort belte i sorg. Vi beskriver han som et varmt, klokt og godt medmenneske. Et menneske som er godt for andre mennesker, skrev Hjertefred Sandvika i et innlegg på Instagram etter Husbys gjesteopptreden.

«Vi er så glade for at Hans-Erik kom og snakka til oss om hvordan gutter kan være bedre brødre for hverandre, og samtidig få lov å være gutter. Han minnet oss på hvor viktig det er at vi er rausere med hverandre, prøver å forstå hverandre bedre, og at vi kan være bedre brødre og søstre for hverandre», heter det videre i innlegget.

Rett etter at datteren ble født reiste Husby til en omstridt behandlingsklinikk i Eslöv i Sverige, ifølge Avisa Nordland, og ble siden rusfri. I et intervju med Dagbladet i 2017 fortalte han hvordan han har viet all sin tid til datteren og krigsveteraner etter at han ble rusfri.

– Krigsveteranene har alltid vært en del av min populærkultur - i filmer som «Apocalypse nå» og «Rambo» - og ikke minst i musikken etter Vietnamkrigen. Jeg var besatt av den krigen, besøkte Vietnam på 90-tallet. Da Turboneger turnerte i USA, traff vi ofte krigsveteraner på punkrocksteder og bikerscener, uttalte han.