Det var fantastisk deltakelse i det første mesterskapet i sjakk for femteklassinger. Hanna Lorentsen Fiskevold fra Olderskog skole og Lisa Bratbakk fra Granmoen var to av 160 som møttes onsdag på Olderskog skole. Der spilte alle fire partier i et mesterskap for lag.

I fjor høst fikk skolene i Nordland tilbud om å være med på Sjakk5ern og Sjakk9ern. Det er et undervisningsopplegg 5. klasse og 9. klasse, og en konkurranse mellom lag.

– Det har engasjert våre elever, og de har virkelig sett fram til dette mesterskapet, sier Marthe Marie Kvitfjell ved Granmoen skole.

Onsdag møttes lag fra alle skolene i Vefsn pluss Leirfjord og Korgen til mesterskap.

Mosjøen sjakklubb har vært inne i bildet, men det var Helge Skar ved Olderskog skole som var sjef for arrangementet.

– Det gikk strålende. Litt å holde styr på når partiene skal settes opp, men vi bruker det vanlige systemet som brukes i turneringer. I første parti var det tilfeldig hvem som møttes, men videre utover finner systemet ut hvem som skal møtes på bakgrunn av resultatene. Da får alle etter hvert møte spillere på samme nivå. Dessuten har vi et poengsystem som gir tre poeng for seier, to for remis og ett for tap slik at alle opparbeider seg poeng, sier han.

Per-Jakob Hansen fra Mosjøen sjakklubb var med og rettledet elevene underveis.

– Det er helt fantastisk at så mange vil spille sjakk, og skolene har gjort en god jobb. Vi fikk faktisk en melding fra sjakkforbundet i morges om at vår turnering er den hittil største. Her er det spillere på mange nivå, og jeg har kommet med noen tips underveis. Det har gått veldig bra, og jeg er imponert over hvor konsentrerte femteklassingene er, sier han.

Hanna og Lisa forteller at de spiller ganske mye sjakk.

– Jeg spiller på brett, og jeg bruker appen nesten like mye, sier Lisa som liker at de har sjakk på skolen dette året.

Både hun og Hanna spiller litt hjemme også.

– Det er mest på brett, men jeg bruker appen også. Jeg syns det går bra, og sjakk er egentlig ikke så vanskelig, sier Hanna.

Bildeserie

Se hvem som møttes ved sjakkbordet på Olderskog skole