«Grovt angrep på uføres alderspensjon»

Gunnvald Lindset

Gunnvald Lindset Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det var en gang. Slik begynner de fleste eventyr. Men det jeg skriver nå er ikke et eventyr, men en sann historie. En gang i tida (før 2005) hadde vi et system for alderspensjon der prinsippet var at alle, enten de var arbeidsføre eller uføre, skulle ha samme alderspensjon fra de ble 67 år. Ulikhet i inntekt skulle ikke følge deg gjennom årene som alderspensjonist.

Dette ble dessverre forlatt med innføringen av pensjonsreformen. Nå har vi fått et pensjonssystem der mange av de som i framtida går av ved 62 eller 63 år i praksis blir minstepensjonister, i alle fall hvis de ikke har AFP. Noe ingen uføre har rett til.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie foreslår nå å fjerne tillegget som ble innført for å skjerme de uføre for levealdersjusteringen i alderspensjonen. Skjermingstillegget kompenserer uføre som ikke kan øke sin alderspensjon ved å stå lenger i arbeid slik yrkesaktive kan.

Det framstilles nærmest som om uførhet er et valg. Disse virkningene gjelder for de som er født i 1954 eller senere, dvs. de som er omfattet av det som kalles alleårsregelen i folketrygden. Det blir verst for dem som er født etter 1962. Slik skaper regjeringa enda flere fattige.

De som er arbeidsføre har ofte mulighet for å ta ut AFP i tillegg til den alderspensjonen de får fra folketrygden. Det har ikke de uføre. Men å regne på det, det gjør selvsagt ikke Hauglies departement i utredningen de har laget for å begrunne kutt av skjermingstillegget. Det er ikke overraskende at dette blir lagt fram etter valget.

Uføre tjener heller ikke opp pensjonspoeng lenger enn til de er 62 år. Det sier Hauglie ingen ting om. Dette faktum er ikke tatt med i beregningene hennes. Samtidig som regjeringa kutter i disse småbeløpene gir de store skatteletter til dem som har mer enn nok fra før.

De 4000 rikeste har fått 1,4 milliarder kroner i skattelette fra Siv Jensen under Solberg-regjeringen. Dette er både en umoralsk og kynisk politikk! Det blir heller ikke mer rettferdig for andre med liten pensjon om de som er uføre går ned i alderspensjon. Det er en tankegang som betyr samling på bunnen.

I NRK Debatten sist torsdag ble verken AFP eller tjenestepensjon trukket inn i diskusjonen. Det er viktig siden uførepensjonister verken har mulighet til å opptjene AFP eller tjenestepensjon. Mange uføre har jo også ofte store utgifter til legebehandling, medisiner og fysioterapi. Regjeringa har jo også sørget for å innføre egenandel for fysioterapi for kronisk syke.

Både forslaget om å fjerne skjermingstillegget for uføre og andre forslag som er gjennomført, viser at de svakeste alltid blir rammet når det skal kuttes. Rødt vil bekjempe dette Forskjells-Norge både i og utenfor kommunestyrer, fylkesting og Stortinget sammen med alle andre som er mot denne utviklinga.

Gunnvald Lindset
Kommunestyrerepresentant for Rødt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken