Gå til sidens hovedinnhold

Grip muligheten

Artikkelen er over 1 år gammel

I denne kronikken tar tidligere ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø, til orde for et tettere samarbeid i et felles regionråd for hele Helgeland.

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter flere år med samtaler og en lang forlovelse ser det endelig ut til at to av tre regionråd slår seg sammen for å forene sine krefter i et regionråd bestående av 12 kommuner – sør for Korgfjellet.

Det har over en lengre tid vært kjærlige tilnærminger mellom Sør-Helgeland regionråd og Helgeland regionråd. Hvem som startet kurtiseringen med hvem skal være uvisst, men en lang pause med begrunnelse i kommunereformen har ført til et etterlengtet fornuftsekteskap.

Pausen ble brukt til kaffe, brødbakst og den gode nabopraten mellom kommuner. Politikere og rådmenn gikk bokstavelig talt mann av huse på kryss og tvers i tåkeprat om en kommunereform som velta som et korthus. Folkeavstemninger og kommunestyrene i mange kommuner markerte sine revir med entydige nei-vedtak. Opp som en bjørn, og ned som en skinnfell er nok dekkende for kommunereformen på Helgeland.

Hva skal man så med et regionråd uten reell forvaltningsmessig makt og innflytelse, og som i flere saker har virket handlingslammet basert på gamle vedtekter om konsensus. Som konsensusorgan måtte alle kommuner i sitt regionråd være samstemt for at man skulle gå videre med en sak for sitt område eller en hel region.

"Hva skal man så med et regionråd uten reell forvaltningsmessig makt og innflytelse, og som i flere saker har virket handlingslammet basert på gamle vedtekter om konsensus.

Nå har man endelig gått vekk fra et slikt prinsipp om enighet, og at man kan votere med simpelt flertall for å få gjennomslag for sin sak. Dette stiller krav til politikerne innad i et råd som skal snakke for en hel region. Det vil være viktig å bestrebe en enighet, og konsensus i viktige saker mellom kyst og innland.

Regionrådet har etter sitt lenge etterlengtede giftermål en mulighet til å bli det potente organet som vi kanskje har savnet. En litt slapp tilnærming fører ingensteds. Når nå også vedtak om sykehus er endelig fattet bør man løfte litt på dyna og gå videre med tidligere planer om ett regionråd for hele Helgeland. Det vil etter mitt skjønn være en solid styrke når man på vegne av 17 kommuner kjemper en og samme sak.

Det ligger en stor politisk tyngdekraft i vår posisjon som Nord-Norges tyngste og viktigste industri- og landbruksregion, i tillegg til alt det andre vi er så stolte av. Kommunene har i fellesskap lyktes som gode eiere av Helgeland Reiseliv og Helgeland Kraft, som er sterke og sentrale aktører innen reiseliv og energi.

Det gir store muligheter for å lykkes også på det politiske nivået – som en region. Felles front mot et enda dårligere flytilbud ville være en god begynnelse.

Kommentarer til denne saken