Gå til sidens hovedinnhold

Godt Nyttår, Bent Høie!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At det blåser på toppene har de fleste av oss bare opplevd på fjellturer. Som Helseminister må du ofte stå i vinden og ta avgjørelser som ikke alltid er like populær hos alle. Det må være både vanskelig og ensomt, for sjelden er valget du tar det beste for alle.

På Helgeland har det i mange år bygd seg opp en spenning og forventning til regionens nye sykehusstruktur. Man ble fort enig om at Brønnøysund måtte ha et eget DMS (distrikts medisinsk senter). Kampen om å være vert for den største endringen av sykehusstrukturen står mellom Mo, Sandnessjøen og Mosjøen.

Avgjørelsen som skal være til pasientens beste kan fort endre karakter til å ta mest hensyn til samfunnsanalyser og politiske styrkeforhold. De medisinskfaglige råd, som er entydige kan komme helt i bakgrunnen.

Alle medisinskfaglige råd har pekt på at det kun er ETT stort sykehus som er bærekraftig og har en langvarig fremtid på Helgeland. Andre hensyn som kampen mellom UNN og Nordlandssykehuset, samfunnsanalysen og politiske styrkeforhold må ikke få ødelegge for den beste løsningen på Helgeland.

For at ETT stort sykehus skal være bærekraftig må det lykkes med rekruttering fra de eksisterende sykehusmiljøene. Det må skapes en felles bo- og arbeidsregion. Pendlerbelastningen må fordeles noenlunde likt og valgmuligheter for pendling med bil, båt, buss og tog må vektlegges. Nyland i Vefsn er et slikt sted. Pendlertid med tog fra Mo er 30 minutter, 30 minutter med buss fra Sandnessjøen og 20 minutter med buss fra Mosjøen. Ambulansebåten og rutebåter kan legge til på sykehusets egen kai.

Nå er det opp til HØIE’ere makter å ta den rette avgjørelsen. For i denne saken finnes den rette avgjørelsen, som er til beste for de fleste. Glem forstyrrende elementer som samfunnsanalyser og politiske styrkeforhold. Nå gjelder det å sette pasienten i sentrum og balansepunktet på Helgeland er den nordlige delen av Vefsn.

Med de beste ønsker for det nye året

Kommentarer til denne saken