«Med logikken om at sommer egentlig er godt vær, skulle vi kunnet disponert ferien til å gjelde når det er sol og varmt»

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerSommerferie er for mange synonymt med å reise. I noen uker på sommeren skal vi reise lengst mulig bort, oppleve noe nytt og helst noe annet enn de andre, ett annet land, noe spesielt. Det er fint på mange måter, og skaper mange gode minner. Vi får se et nytt fjell, smake ny mat, bade på en ny strand og se en ny by. På den negative siden kan selvfølgelig dette evige jaget bidra til både press på barn og voksne til å komme seg på den mest spesielle ferien, og en ikke ubetydelig forurensning på grunn av fly-, båt- og biltrafikk i forbindelse med ferie.

Sol, varme og stabilt sommervær er ofte det vi ser etter når vi bestiller flybilletter til fjerne himmelstrøk. Denne sommeren har så langt vært uvanlig god for Norge. Store områder i Oslofjorden, Sørlandet og Østlandet har hatt sommer siden begynnelsen av mai – iallfall om definisjonen av sommer handler om været, som det strengt tatt ofte gjør. Mange sier og mener at er det ett år folk ikke bør eller trenger å reise til det udefinerbare landet Syden, er det i år. Og det stemmer kanskje, for mange bør det holde å oppleve Syden-varme i Norge og kose seg med det.

På Helgeland har vi også sett sommertemperaturer og sol på himmelen, kanskje spesielt de siste to ukene. Det viser at det også her er mulig å glede seg over årstida her vi bor. Med temperaturmålinger over 30 grader kan Helgeland fint sammenliknes med flere av middelhavslandene. Da ser vi selvfølgelig bort fra luftfuktigheten, som kanskje heller er mer plagsom i Syden. Dermed er det gode værgrunner til å tilbringe sommeren på Helgeland. I nærområdene våre er det mange måter å nyte livet med bystrand, bading og soling på gresset i tillegg til mer spenstige aktiviteter for dem som ønsker det.

Med alle mulighetene og det fine været kan «staycation», konseptet om å feriere i nærområdet og sove hjemme, fint seile opp som en enda større trend. Bilder fra Mosjøen de siste dagene viser at mange koser seg utendørs i sommer, og mange ser det positive i nærområdene sine. Det er flott å feriere ikke bare i eget land, men i egen region. Kanskje er det nettopp med noen feriedager hjemme vi kan se hva slags kunst, natur, arrangement og sommer vi har hjemme.

«Sommeren i Nord-Norge er fin, det er den beste dagen i året» Noe sånt kan vi gjerne vitse om så mye vi vil, og ofte er det noe i det, men akkurat i år er virkeligheten mer positiv enn sommer på en dag. Likevel er det viktig å nyte godværet mens det er her. Allerede i skrivende stund er det kjøligere enn det har vært de siste dagene. Med logikken om at sommer egentlig er godt vær, skulle vi kunnet disponert ferien til å gjelde når det er sol og varmt. For ingen vil jo egentlig ha ferie når det er kaldt og regn, og jobbe eller gå på skole når det er steksol. En slik solferie måtte uansett blitt begrenset til et maks antall dager eller uker, ellers ville jo Oslo og omegn stått stille en liten evighet. Kanskje litt uforutsigbart også, siden værmeldinga ikke er sikker på mer enn to-tre dager i forveien. «Hei, jeg tar ferie i morgen, men ikke i overmorgen!» Liksom. Det kan være dagens umulighetsforslag i drømmeverden når jeg ser ut vinduet på overskyet himmel og ok sommer i Nord-Norge-temperatur mens jeg husker alle klagesanger om alle som har synes det var litt for varmt å jobbe de siste ukene.

«I stedet for å lure på hvor din neste ferie skal gå, kanskje du skal leve et liv du ikke trenger å flykte fra.» er et sitat oversatt etter Seth Godin. Kanskje er det nettopp heller dét det handler om. Vi jakter alltid på nye opplevelser, og jeg innrømmer gjerne at jeg er en av dem som bruker passet bortimot årlig, og aller helst vil reise til en ny plass. Samtidig som det er morsomt å gjøre noe annerledes, er det minst like viktig å kunne trives der vi er mest – både når det er sommer og alle andre årstider. Ofte ser jeg at det er minst like mye ro og ferie i å feriere nærmere hjemme, enten det er hos venner et annet sted i Norge, eller på Helgeland. Og ferie på Helgeland kan gjerne være en dagstur. Det handler om å nyte finværet når det er her, høre idyllisk fuglesang (ikke plagsomme måker), se enn skyfri himmel iblant, føle varmen fra sola og kjenne sanden mellom føttene. Og det er mulig både på Helgeland og i Spania.

Artikkeltags