«Hva gjør folk egentlig i påska? Er det slik som Dagsrevyen pleier å framstille det at nesten hele landets befolkning drar til fjells og koser seg?»

DEL

Påsketur eller påskelur

MeningerHva gjør folk egentlig i påska? Er det slik som Dagsrevyen pleier å framstille det at nesten hele landets befolkning drar til fjells og koser seg? Dagsrevyen har i alle år hatt reportasjer om været i høyfjellet, og om antall skadde som Røde Kors på Golsfjellet har tatt seg av. Og i tillegg pleier de å ha noen irriterende reportasjer om folk som tar de første utepilsene i hovedstaden. Eller reportasjer om noen som rett og slett ligger på grønt gress og soler seg når påska kommer så sent som i år.

Jeg tror ikke det er slik. I år har reiseoperatørene hatt større pågang enn noensinne, og påsketurene til Syden var utsolgt lenge før påskeappelsinene hadde begynt å spire. Til skyhøye priser kunne man sikre seg en tur i siste liten til Granka, men for de fleste passer ikke det budsjettet. Overskriftene for en tid tilbake var at «vi flykter fra påska». Tall fra Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse i slutten av mars viste at 25 prosent av dem som skulle på påskeferie hadde valgt utlandet. I fjor skulle 23 prosent, og i forfjor 20 prosent til utlandet i påska.

Men det er nok slik at de fleste er hjemme i påska, og gjør slik de har gjort til alle tider. Det betyr kanskje ikke at vi sitter inne hele tida, men vi ser an været og bruker fridagene til masse forskjellig. Vi på Helgeland er så heldige at vi har alt fra vår i fjæra til skikkelig skiføre i fjellet. Det er allerede postet utallige innlegg fra den fantastiske palmehelga på sosiale medier.

Mine facebookvenner har gjort alt fra å overnatte i hengekøye utendørs med fri utsikt til solnedgangen på Helgelandskysten, til toppturer og isfiske. Bilder av soling i hytteveggen er det flust av, og noen har begynt med våronna i hagen.

Jeg husker den tida da påska for veldig mange mosjøværinger var en tur på Sjåmoen, og en skitur til Røde Kors-hytta og kanskje videre helt opp på Ellevetua. På ekstremt dårlig vei var det valfarting til parkeringsplassen hans Yngve. Kiosk var det også der. Om morgenen var det forholdsvis greit å komme seg oppover, men hjem igjen var det et sjansespill hvis sola hadde stått på hele dagen. Biler hadde kjørt seg fast i gjørma, men det var nok av håndkraft for å komme seg videre. Og det var helt klart dagens snakkis.

Nå er det færre fellesopplevelser i påska, men jeg håper at Benifax ligger på spikermatte på Tomasvatn og at skytterne «treffer» hverandre på Unkervatn som vanlig. Hvis været ikke blir bra så har butikksentrene i Mosjøen åpent påskeaften. Kanskje det blir en fellesopplevelse?

Uansett så gjelder det å være påskelur – ikke bry seg om hva andre gjør og finne på noe selv. God påske!

Artikkeltags