Løp for deg selv eller andre

DEL

Meninger

Lørdag er det Alstahaug Maraton på Tjøtta. Jeg er imponert over at et lite idrettslag, og folket i bygda, klarer å arrangere dette år etter år. Etter noen år med svak deltakelse har det tatt seg opp, og i fjor var det nesten som i gamle dager. Altså over 600 løpsglade personer som enten konkurrerte med seg selv, med arbeidskompiser eller rett og slett ønsket å komme først i mål.

Det som er så artig med slike arrangement som samler alt fra unger til eldre, mødre med barnevogn og konkurranseløpere, er at det som er viktigst er å delta. En klisje selvsagt, men det er en løpsbølge som skyller over landet. I hovedstaden er det flere store arrangement, blant annet Holmenkollstafetten med 50.000 deltakere og Oslo Maraton med 20.000. Løperdronningen Grete Waitz har et løp oppkalt etter seg, «10 for Grete», og dette er innlemmet i maratonhelga i september.

Og nå nærmer vi oss det jeg vil snakke om. Løping som en aktivitet som alle kan være med på. Trenger du et spark i ræva for å komme i gang, har du passert nybegynnerstadiet, eller regner du deg selv som løper. Uansett er det greit at de lages arrangement som har mange distanser slik at alle kan velge. Men det er slett ikke alle som løper for å delta på noe som helst.

Jeg har en journalistkollega på Mo som har utfordret seg selv til å løpe halvmaraton, altså 21 km. Han er skeptisk til om han klarer det, men har meldt seg på til Alstahaug Maraton. For en tid tilbake oppdaget han at det kun var 14 dager igjen, og med tynt treningsgrunnlag kom tvilen. Han gjennomførte Celsastafetten nylig, men hans etappe ble gjennomfør på drøye åtte minutter. Nå skal han ut på en distanse som tar to timer og vel så det.

Jeg kjenner også en kar i Mosjøen, faktisk en jeg jobber sammen med, som løper ofte. Han er ute i all slags vær og føre, også på vinterstid, og løper både på vei og i terenget. Det har han, etter eget utsagn, holdt på med sin han gikk på ungdomsskolen. Men han har aldri deltatt i en konkurranse. Konkurranseinstinktet er nok der i fullt mon, for eksempel i quiz-konkurranser, men aldri en løpskonkurranse. Han kunne lett klart halvmaraton på en og en halv time, men det interesserer ikke.

I dag er det trendy å løpe, eller trene i det hele tatt. Et utall treningsprogram, som ofte omfatter løping, kan du finne hvor som helst på nettet. Men man trenger strengt tatt ikke personlig trener eller et program for å røre seg. Joggesko er nok.

Det ryktes at Bunadsgeriljaen skal løpe Alstahaug Maraton. Det viser at motivene for å løpe er ganske så forskjellige. Selv om de legger igjen bunsdssølvet ved start, kommer de nok ikke til å figurere øverst på resultatlistene. Likevel er de vinnere allerede før startskuddet går, de løper nemlig for en god og viktig sak.

God helg og god løpetur!

Artikkeltags