Jeg heier på Island i ski-VM

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Go`helg 

Det er fantastisk hva idrettsfolk fra sagaøya klarer å få til. Sist sommer ble fotballgutta hele Europas yndlinger da de sendte England ut av EM i fotball i åttendelsfinalen. 331.918 mennesker bor på Island, og det er ikke mer folk enn det bor i en bydel i London. De imponerte ikke bare med taktisk spill under sin leder Lars Lagerbäck, men med en moral som ingen andre kunne vise til.

I håndball er de også en toppnasjon med meritter i EM, VM og OL. Nærmest var de i 2008 da de tapte finalen i Beijing mot Frankrike. Og de er også gode på andre områder, for eksempel noe så langt fra idrett som krimlitteratur. Arnaldur Indriðason er en av de mest leste krimforfatterne for tiden.

Men hva har dette med ski-VM i Lahti å gjøre? Sannsynligvis ingenting, men sportsidioter som meg finner alltid noe å grave seg ned i under et mesterskap. Mesterskapet har akkurat begynt, og Norge har sedvanlig sanket en gull og en bronse fra første langrennsøvelse (og det ble kanskje enda et gull i hoppbakken med Maren Lundby). Og det blir sikkert flere medaljer i løpet av helga og neste uke. I dag kommer Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen til å kjempe om gull på skiathlon. De som garantert ikke kommer til å kjempe om medaljer er de islandske langrennsløperne. Men en av dem har kvalifisert seg til å gå distanserennene.

Vinneren av kvinnenes kvalifisering ble nemlig Elsa-Gudrun Jonsdottir fra Island. Det er slik at deltakerne fra de landene som ikke har kvoter til VM må kjempe om å få seg et startnummer. Onsdag ble kvalifiseringen gjennomført, og der ble det prestert mye rart av løpere fra land som for eksempel Venezuela og Libanon.

Elsa-Gudrun klarte seg imidlertid godt og vant. Hun gikk torsdagens sprint og ble nummer 61 i prologen, om lag et halvt minutt bak gullvinner Maiken Caspersen Falla. Islands beste langrennsløper er 29 år. Gikk junior-VM i 2006 i Slovenia og ble nummer 57 på 5 km. Der vant mer kjente Astrid Uhrenholt Jacobsen og Charlotte Kalla ble nummer tre. Elsa-Gudrun ga seg av en eller annen grunn etter junior-VM, og holdt opp helt fram til i fjor da hun gjorde comeback. Resultater fra det eneste skirennet på Island i vinter (10 km klassisk) viser at Elsa-Gudrun banket Hega Dis Magnusdotir med nesten et kvarter. Da var det bare å pakke skiutstyret og friste lykken i Finland.

Kvinnenes kvalifisering var første renn i ski-VM, og distansen var 5 kilometer i klassisk stil. Foruten Elsa-Gudrun, som vant kvaliken med god margin, var det også løpere fra Bulgaria, Australia, Mongolia, Kroatia, Latvia, Armenia og Hellas som sikret videre VM-deltakelse. De får muligheten til å delta på samtlige distanserenn i mesterskapet.

Islands stolte herreløpere gikk det ikke så bra med. Sævar Birgisson ble nummer 13 i kvaliken (bare 10 får være med videre) og på sprinten ble han nummer 92 vel 35 sekunder bak Ustiugov i prologen. Brynjar Leo Kristinsson ble nummer 18 i kvaliken og nummer 115 på sprinten. Islands tredje herreløper Albert Jonsson ble nummer 23 og 123. Dessverre har de ikke nok løpere til å stille stafettlag, og dermed er VM over for dem. De har en fjerde løper også, "norske" Snorri Einarsson, men jeg tror ikke det blir stafett likevel.

Da er er det bare å heie på Elsa-Gudrun videre i mesterskapet. Hun er like god (eller like dårlig) i klassisk som i skøyting. Men så er det slik at hvis det skal være stas å vinne så må resultatlista bestå av noen navn. Dess flere navn, dess bedre er det å vinne. Det blir sikkert løpere fra Norge, Sverige, Finland, Russland og noen land til som topper listene, men nederst finner vi noen som aldri gir seg. For eksempel en løper fra Island med god moral. Heia Island!

Artikkeltags