«Politikerne skal få lov til å bruse med sine ideologiske fjær en gang iblant, såpass raus gjør faktisk sola meg»

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

God helg«Vinteren er en kald og mørk tid for meg. Spesielt nettene. Og når det er mange kuldegrader».

Jeg er ikke sikker på om det er jeg selv som kom på sitatet, eller om jeg stjal det fra noen andre og brukte det som statusoppdatering på Facebook for et par år siden. Men det som er sikkert er at det nå går mot lysere tider etter en lang og mørk vinter. Og det er utrolig deilig. Å gå til og fra arbeid i mørket er ikke akkurat supermotiverende, men nå kan jeg endelig se fram til at sola titter mer og mer fram.

Sollyset gjør noe med de fleste av oss. Jeg klarer for eksempel ikke å irritere meg like mye over ting som jeg kanskje hadde gjort for et par måneder siden. En tullete kristenfundamentalist som mener at yoga truer norsk kulturarv blir en klovn jeg kan le av. En farse av en flytur som gjorde at jeg kom ett døgn forsinket hjem fra ferie gjorde liksom ikke så veldig mye. Men jeg skal innrømme at jeg fortsatt kjenner et lite stikk av oppgitthet over at Vefsn kommunestyre presterer å debattere en sak om kommunal spylebil i nærmere en time, før alle likevel gjør et enstemmig vedtak. Men la gå, politikerne skal få lov til å bruse med sine ideologiske fjær en gang iblant, såpass raus gjør faktisk sola meg.

En kjenning som er i overkant interessert i årets gang kunne fortelle at dagen i dag er seks timer lengre enn det den var midt på den mørkeste vinteren. Seks timer! Det er ganske mye lengre på forholdsvis kort tid. Om ting fortsetter i dette tempoet ligger vi an til å ha en dag som er 40–50 timer lang når det blir Sankthans!

Samme kjenning er for øvrig også ganske langt over gjennomsnittet opptatt av månefasene i 2018. Det er nemlig to fullmåner i januar og mars, men INGEN i februar! Dette har han gjentatt en rekke ganger de siste ukene, til generell laber respons fra tilhørerne. Jeg klarer ikke helt å gire meg like mye opp selv heller, men jeg fascinerer meg over hvor engasjerte folk kan bli over tilsynelatende små ting.

Så jeg lar OL være OL, selv om mye kan sies om at Norge er superegoistiske og stikker av med de fleste medaljene. Den største olympiske skuffelsen er jo at curlinglandslaget ikke hadde flere bukseskift og dermed røk ut tidligere enn forventet. Nei, jeg vil heller benytte anledningen til å hylle alle som digger de små og sære tingene. De som lar seg fascinere av vær, sol og månefaser. De som står med lokførerlue i kjelleren og tuter med modelltoget sitt. De som memoriserer alle verdens hovedsteder.

Greit, mange av dem som holder på med ting som er litt uvanlig synes kanskje ikke det de holder på med er sært. Selv skråler jeg ut musikalsanger i tide og utide, og har blant annet sett en uoffisiell Harry Potter-musikal i dårlig kvalitet på YouTube. Jeg innser at dette er ganske sært. Men sært er bra. Vi trenger flere folk som tørr å være sære. Som tørr å være seg selv, rett og slett.

Det er originalene som bidrar til å krydre samfunnet. Så nå som sola skinner mer og mer på oss vil jeg oppfordre alle til å finne fram sin indre bygdeoriginal. Vis hvem du er og gjør det du liker best! Bruk sollyset til å gjøre det du vil og elsker. Da tror jeg du blir et lykkeligere og bedre menneske. Og vi får et mye bedre samfunn.

I alle fall fram til høsten kommer og det blir mørkt igjen. Da får vi barrikadere oss inn i stuene våre og gå i hi fram til det atter en gang blir lysere tider.

Artikkeltags