«Det kan faktisk hende at spillerne på Leira har det like artig som Cristiano Ronaldo og kompani når de spiller»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger 

Jeg kom plutselig på denne sangen av Åge Aleksandersen da jeg skulle dekke serieåpningen i den lokale fotballen: Det e langt igjen te Royal Albert Hall. Ifra Namsos å te Royal Albert Hall. Ifra Kirkenes og Hammerfest, fra Vinstra å fra Kvål, det e langt igjen te Royal Albert Hall. Jeg kunne valgt en annen fotballkamp.

Onsdag kveld sto jeg på Leira i pissregn og tre kalde varmegrader og så damekampen mellom Halsøy IL og Sandnessjøen. I og med at kampen startet sent var det omtrent samtidig en kamp på Allianz-Arena i München. Der spilte Bayern München og Real Madrid semifinale i Champions League. Begge banene er omtrent like store, har to mål og fire cornerflagg (et av cornerflaggene manglet på Leira fordi det hadde brukket) og det er like mange spillere på banen, men der stopper all likhet.

Fotballen er herlig fordi det er slik at reglene er de samme uansett om du spiller i 2. divisjon kvinner avd. 7, eller om du spiller semifinale i den gjeveste cupen i verden. Det er offside og hands og frispark for filming. Det er også omtrent likt med en dommer og to linjemenn, eller assistentdommere som det heter nå. I Champions League har de slengt på to ekstra assistenter ved målene, men de har jeg aldri sett har gjort noen forskjell.

Når det gjelder rammebetingelsene stopper imidlertid all sammenlikning. Allianz-Arena er stadion for storklubben FC Bayern München og for noen av kampene til det tyske landslaget, og er oppkalt etter bank- og forsikringsgiganten Allianz AG. Stadion ble brukt under fotball-VM 2006. Total kapasitet er 75.000 plasser, der 2.200 er forbeholdt presse- og VIP-seter. Anlegget er fordelt på syv plan, og dekker 38.000 kvadratmeter. Arenaen kostet 340 millioner euro (omtrent 3,2 milliarder kroner) da den ble bygd ferdig i 2005. Leira, eller Halsøy idrettspark som den heter etter den offisielle åpningen i 2006, består av en kunstgressbane og tre fotballbinger. Banene dekker 8.000 kvadratmeter. Halsøy idrettspark kostet 3 millioner kroner, og det ble lagt ned 2000 dugnadstimer under byggingen. Halsøy IL sto for en egenandel på 400.000 kroner. I tillegg står klubbhuset til Halsøy IL der, og det er en bygning på en etasje.

Denne uka starter fotballen for fullt lokalt, og hver dag spilles det kamper på mer eller mindre gode baner. Mange har gledet seg i ukevis til kampene starter, og det er litt av et vårslipp vi står foran. Dessverre har ikke snøen forsvunnet fra alle banene, så noen lag er pent nødt til å vente. Sammenlikningen av Leira og Allianz-Arena er bare et apropos på hvor bredt fotballen favner.

Fotballgleden er et helt annet perspektiv. Det kan faktisk hende at spillerne på Leira har det like artig som Cristiano Ronaldo og kompani når de spiller. Kanskje Ronaldo tenker mer på hvor han skal gjøre av alle millionene som ruller inn på kontoen – og om han igjen får gullballen. Jeg tror ikke fotballgleden kan måles i hvor du spiller, eller hvor godt lag du spiller på. Det handler nok mer om kameratskap og det å få til noe i fellesskap.

Men for publikum er det kanskje noe annerledes. Nå skal det sies at de 60 forfrosne tilskuerne på Leira fikk kjøpt seg kaffe og vafler, men de hadde kanskje kunne tenkt seg en weissbier og en bratwurst på Allianz-Arena.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags