Det sikreste vårtegnet er snø

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDet blir ikke skikkelig vår før vi har hatt et visst antall overraskende snøvær. Eller overraskende er det vel slett ikke. Det skjer hvert eneste år. Når du begynner å rake plen, setter ut hagemøblene, monterer trampolina, planlegger utskifting av bordkledning eller gjør noe annet som er typiske ting man kan starte med. Da smeller det – og snøen laver ned. Ivrige pensjonister lurer på om de skal kjøre ut snøfreseren og ta noen drag i innkjørselen, og andre lurer på om de blir nødt til å ta forholdsregler. Heldigvis blir ikke snøen liggende lenge, men den er særdeles irriterende.

Når starter våren egentlig? 1. mars er den offisielt i gang, ifølge meteorologene. Meteorologisk sett regnes våren for en periode med gjennomsnitttemperatur på 0-10 grader, ja plussgrader alstå. Samtidig må temperaturtendensen være stigende gjennom perioden. Men Norge er et langt land, og det er store lokale variasjoner med hensyn til temperaturer både før og etter denne datoen. Jeg hørte en gang en gammel værmelder lokalt som sa at hvis det snør på St. Hansaften blir det sein vår... Vårjevndøgn er 20. eller 21. mars, og da er det offisielt vår, uavhengig av vær og temperatur. Men denne lista viser hvordan det varierer; Våren kommer til Ørland i Sør-Trøndelag 20. februar, Værnes 15. mars, Oslo 17. mars, Bodø 25. mars, Tromsø 11. april, Røros 20. april, Geilo 22. april, Kautokeino 4. mai, Bjørnøya 28. mai og til slutt Svalbard lufthavn 4. juni.

På Helgeland har vi nettopp gjort oss ferdig med sein påske. Da vi så på kalenderen i fjor trodde vi kanskje at det kunne bety sol og varme. Men det som skjedde var at skiføret var bedre enn noengang i vinter, og den kalde østavinden beit i kroppen. En perfekt påske for dem som elsker å gå toppturer og dem som ville ha lange skiturer i fjellet. Sol var det rikelig av, men det var nødvendig med gode klær for å holde varmen. I Mosjøen var det butikkåpent for første gang påskeaften. Skal man dømme etter antall folk på Sjøsiden var det mange som ikke var i påskefjellet. Og jeg tror ikke årsaken ene og alene var at Vinmomopolet for første gang fikk anledning til å ha åpent midt i påska.

Og nå blir det sikkert vår tenker du? Nei, dessverre blir det nok ikke det. Vi skal sikkert få noen snøbyger framover også, og det er ikke for å senke forventningene til våren at jeg minner om at det ikke sjelden snør langt ut i mai. For mange år siden var det faktisk et lokalt skirenn midt i byen 17. mai. I Mosjøen har vi også noe så sært som skirenn midt i byen i slutten av april. Bysprinten har samlet mange av de største skistjernene i 10 år, og med et lite unntak for to år siden har det aldri vært problemer med å hente inn snø fra nærområdene. Neste uke blir det i hvert fall ikke problemer. Kuldegradene har ikke tenkt å gi seg med det første.

Hva det er som skal til for å konstatere at det endelig er vår er ikke lett å si. Nordlandsbunaden, eller allværsjakken som vi også kaller den, kommer nok fremdeles til å bli brukt flittig. For min egen del kan jeg definere våren ut fra første sykkeltur. Den har jeg ikke hatt ennå, men jeg ser fram til å ta sykkelen fram. Og jeg håper inderlig at jeg ikke trenger piggdekk...

Til lykke med våren!

Artikkeltags